Cesta trvala podle mluvčí zahrady Moniky Brindzákové deset hodin. „Dandys se tlapami zapřel, aby to s ním po cestě neházelo, a polovinu cesty prospal," řekla mluvčí.

Zdůraznila přitom, že tygr byl klidný jak při nakládání, tak vykládání. „Bednu s ním u nás vykládalo osm chlapů. Váží 146 kilo, dohromady s klecí pak asi 400 kilo. V Polsku na to asi mají speciálně školené obry. Prý jej naložili dva pánové," usmála se Brindzáková.

V novém domově se tygr včera hlavně rozkoukával. „Seznamuje se s novým prostředím tygřích skal. Cítí samici Satu a určitě tu zůstal pach i po bývalém samci," poznamenala mluvčí.

Nového partnera dostala současná obyvatelka expozice Tygří skály Satu k desátým narozeninám. Vedení zahrady doufá, že právě s ním se jí podaří spářit a porodit koťata. „Satu je totiž nositelkou čistých genů a bylo by škoda, kdyby se nestala matkou," upozornil ředitel zahrady Martin Hovorka.

Jak na tygra bude samice reagovat, ale zatím chovatelé nedokáží odhadnout. Až do období páření totiž budou v oddělených výbězích. A protože je nový samec teprve dvouletý, letos se k páření nejspíš ještě nedostane. „Tygři jsou samotáři a i v přírodě se scházejí jen kvůli páření," upozornila Brindzáková.

Polský tygr bude pro Satu už pátým partnerem. „Ani jeden z předchozích úspěšný nebyl. Jeden pokus o páření dokonce skončil tragicky. V roce 2007 totiž tygřice samce Dicka při pokusu o páření poranila a on uhynul," sdělil chovatel Miloslav Walter.

Právě Dick byl poslední mládě tygra sumaterského, které se v zahradě podařilo odchovat. „Zvláštní je, že před osmnácti lety, kdy žili u nás tygři ve stísněnějších podmínkách, se pářili neustále. Poté dostali nový, prostorný výběh, a přestali," zamyslel se ředitel.

Poslední samec Dua podle něj zase nevěděl, co přesně má se samicí dělat. Proto začátkem března odjel do Spojeného království. Chovatelům se zvíře podařilo do bedny nalákat bez uspávací injekce. Poté ho čekala sedmnáctihodinová cesta. „Když Dua přišel k nám do zahrady, byl to takový mladý hrubián, který na všechny vrčel, ale postupně se z něho stal tygr-sympaťák, kterého jsme si oblíbili a bude nám chybět. Věříme, že se mu bude v novém domově líbit," dodal Walter.