Otakar Vyškovský je chovatelem na safari v brněnské zoologické zahradě. Když přišel v pátek ráno do práce a spočítal ve výběhu zebry, měl o jednu navíc. Přes noc totiž porodila bez jakékoliv pomoci březí zebra nové mláďátko. Slečnu, nebo-li klisničku.

„Matka se jmenuje Košičanka, protože pochází ze zoo v Košicích, mládě ještě jméno nemá. Když jsem ráno přišel do práce, malá zebra už byla suchá a běhala ve výběhu,“ říká Vyškovský. Březost u zeber trvá o dva měsíce déle než těhotenství u člověka. Jedenáct měsíců.

Samice rodí vleže. „Do půl hodiny se musí mláďátko postavit a napít mateřského mléka. Jinak uhyne. V tomto případě se potvrdilo heslo o přírodě, která je mocnou čarodějkou. Mládě je čilé a má se k světu,“ usmívá se chovatel.

Brněnská zoologická zahrada má s novým přírůstkem už šest zeber. „Je to taková rodinka. Od pátku se však v domácnosti leccos změnilo,“ žertuje Vyškovský. Velká změna je hlavně v chování novopečené matka. Její prvorozený zebří sameček má dva a půl roku. Zatímco si ještě do čtvrtka s maminou hrál, od pátku se k němu samice chová jako k cizímu. „Odhání ho, kouše a dává mu najevo, že má nové mládě,“ popisuje ošetřovatel safari chování v zebřím „rodinném“ kruhu.

Asi jediný, komu je nový přírůstek šuma fuk je plemenný hřebec Ben. Své povinnosti si splnil a tak může chodit s hlavou vztyčenou až do doby, kdy na něj přijde „jaro“ a s ním i rozmnožovací choutky.

Lama má jméno jako královna


Rušno bylo v uplynulých dnech i v ohradě lam. Březí samice porodila dva potomky. Zůstal jen jeden. „Sameček nepřežil, samička ano. Jmenuje se Queeny, podle anglického slova královna,“ říká referentka Lucie Černá.

Zebřička a lamička se zatím seznamují s okolním světem a prozkoumávají každou píď ve svém výběhu. Lidé ze zoo jsou pyšní i na žirafku Julii, která má sedm měsíců. Je to vůbec první žirafa síťovaná, která se narodila v Brně. „Už po narození měřila přes sto osmdesát centimetrů. Nyní má skoro dva a půl metru,“ říká Vyškovský s pýchou v hlase. Také Julča se narodila bez pomoci člověka. Přestože porod trvá u žiraf přes tři hodiny, ráno už žirafka běhala po stáji. Ostatně jako každé hravé mládě.