Policisté ve čtvrtek přehráli redaktorce Brněnského deníku Rovnost film, který dokazuje, že ztrátu služební zbraně zavinila nevhodná výstroj. „Jde o kombinaci neprůstřelné vesty, určitého druhu opasku a služebního pouzdra. Když se policista zaklonil, zavadila vesta o jištění pouzdra a pistole vypadla," komentovala záběry brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Pistole skončila na zemi a strážce zákona si toho nevšiml. „V několika vteřinách byla zbraň zajištěná díky upozornění jednoho z přítomných civilistů, který ji skryl nohou," doplnila Straková.

Zákaz z ředitelství

O problému způsobeném kombinací výstroje dosud nikdo nevěděl. Krajské ředitelství jihomoravské policie ji od nynějška zakázalo nosit. A upozorní policejní prezidium, aby různé kombinace výstroje přezkoušelo, aby se podobná situace neopakovala.

Na víkendové demonstraci byla i Brňanka Klára Velebová. „ O ztracené zbrani jsem slyšela. Sice to dopadlo dobře, ale myslím si, že situace mohlo mít neblahé následky. Stane se přece, že pistole po dopadu na zem vystřelí a někoho zraní," podotkla žena.

Strážci zákona ale uklidňují, že výstřel nehrozil. „Zbraň byla zajištěná," ujistil jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Případ je na jihu Moravy výjimečný. „Nevzpomínám si, že se tu něco takového stalo. Nemělo by se stát, že zbraň vypadne, protože je dobře zajištěná. Nosit zbraň je velká zodpovědnost a každý policista si na ni musí dávat pozor, i když v tomto případě za to zřejmě nemohl," poznamenal policista, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Podobně přísné předpisy má i armáda. „Každý voják je za svoji zbraň plně zodpovědný a podle předpisů ji nesmí nechat bez dozoru," sdělila plukovnice Jana Růžičková.

Na událost, která se stala 17. listopadu v okolí Kopečné ulice, upozornil na sociální síti Facebook demonstrant, pak o ní informovala Česká televize. Policisté měli o víkendu za úkol bránit střetům studentských demonstrantů se členy Dělnické mládeže. „Okolnosti ztráty zbraně stále prověřuje odbor vnitřní kontroly jihomoravské policie," uzavřela policejní mluvčí Straková.

ROZHOVOR S JIHOMORAVSKÝM POLICEJNÍM ŘEDITELEM LEOŠEM TRŽILEM SI PŘEČTĚTE V PÁTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.