Lidé, kteří kolem demonstrantů procházejí, jim ale velkou pozornost nevěnují. „Nejsem si jistá, zda je to správný způsob, jak upozornit na týrání zvířat. Měli by se spíš snažit přesvědčit politiky, aby změnili zákony," myslí si třeba Martina Sedláková.

Demonstranti jsou namaskovaní a vybavení nejrůznějšími transparenty. Neprovolávají ale žádná hesla, ani nevyvolávají zbytečné konflikty. Se zaměstnanci cirkusu se vůbec nesetkají. „Nelíbí se nám, jak se se zvířaty v cirkusu zachází. Vadí nám i to, že lidé o tomto problému mlčí. Proto jsme si ústa přelepili černou páskou," vysvětluje organizátor protestu Jiří Pelikán. Účel demonstrace nevidí v zákazu cirkusů, ale osvobození slonů, koní a dalších zvířat, která musí v šapitó každý den bavit návštěvníky. Podle něj mají žít v přírodě a ne v klecích.

Mezi lidmi se najdou i tací, které právě zalepená ústa zaujala. „Je pravda, že o týrání zvířat v laboratořích se mluví denně, ale že trpí také v cirkusech si mnozí často neuvědomují," říká Brňan Karel Sadílek.

Řediteli Cirkusu Humberto Hynkovi Navrátilovi demonstranti starosti nedělají. „Jsou to lidé, kteří nevědí, co je to pořádná práce. Vymýšlí hlouposti a ruší ty, kteří se snaží něco dokázat," je přesvědčený ředitel.

S podobnými protesty se ale na svých cestách zatím nesetkal. „Mohou si říkat, co chtějí. Já se od nich tak jako tak nenechám rušit," dodává Navrátil.

Někteří demonstranti se symbolicky spoutávají do řetězů, aby ukázali, že zvířata jsou téměř neustále uvázaná v klecích. „Není to pro ně přirozené. Nejsou to žádné atrakce, ale živé bytosti, které si zaslouží svobodu," tvrdí jedna z demonstrantek Karolína Pláteníková.

Situaci sledují i policisté, důvod k tomu, aby zasáhli, ale nemají. „Nezdá se, že by demonstranti dělali něco zakázaného. Překáží akorát lidem, kteří chtějí projít po chodníku, ale to je všechno, " krčí rameny Sedláková.