Už jsme to tady jednou měli. Celosvětová pandemie covidu, která nás jen v Česku stála desítky tisíc mrtvých a všem nám sebrala dva roky života, vznikla a rozšířila se po celém světě kvůli tomu, že Čína neříkala světu pravdu. Neříká ji podle Světové zdravotnické organizace (WHO) světu ani dnes. Po ukončení čínské politiky nulové tolerance covidu, která zavírala do karantény celá obrovská města a stala se neudržitelnou, došlo v Číně k extrémnímu nárůstu nejen počtu případů covidu, ale i hospitalizací a úmrtí. Jak velkému, to se okolní svět jen dohaduje, protože Čína podobně jako v počátcích pandemie mlží, neposkytuje informace, nebo přímo lže.

Po prosincovém uvolnění politiky nulové tolerance, k němuž Peking donutily největší otevřené protivládní protesty za mnoho let, přestala Čína zveřejňovat přírůstky nakažených a tvrdí, že s covidem umírá jen několik Číňanů denně. Svědectví přitom mluví o přeplněných nemocnicích a počty úmrtí jdou údajně do desítek tisíc denně. A některé odhady až o 800 milionech případů covidu v Číně.

Luboš Palata
Třicet let Česka. Státu, který až do loňska postrádal smysl

V neděli se Čína chystá zcela uvolnit pravidla pro výjezd ze země. Evropu, jako nejturističtější část světa, mohou zaplavit statisíce nakažených Číňanů. I země jako Francie, Španělsko nebo Itálie, které jsou na turismu životně závislé, uvedly, že bez testů na covid Číňany nevpustí. Teď se na tom konečně na politické úrovni v rovině „důrazného doporučení“ shodly pod tlakem předsednického Švédska všechny země Unie.

Nepochopitelný je postup Česka, které testy dělat nebude, protože prý není z Číny přímá linka. To na ministerstvu zdravotnictví neslyšeli o tom, že se dá i u letadel přestupovat? Pokud nevíme, co se kde kolem covidu děje, a u Číny to nevíme, je třeba maximální obezřetnost. A určitě Číňany testovat. Pandemie čínského viru jednou za život stačila.