V zimě před čtyřiceti pěti lety se v Národním divadle konala potupná schůze s oficiálním názvem „Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru“, zorganizovaná komunistickou vládou jako odmítavá reakce na prohlášení Charty 77. Antichartu tehdy podepsalo několik tisíc československých umělců. Někteří z nich toho posléze litovali, například Eva Pilarová, která později řekla:

Miroslav Bárta
Třicet let ticha a rozplizlosti

Eva Turnová
je hudebnice a spisovatelka

„Bála jsem se, byla to zbabělost, strašně se za to stydím, velice se omlouvám.“ Helena Vondráčková by se prý naopak ráda aktivně zúčastnila, ale byla bohužel na festivalu v Sopotech.

Když za námi, o čtvrt století později, přišel režisér Národního divadla Ivan Rajmont, jestli bychom před představením Rokenrol nehráli pokaždé s kapelou Plastic People naživo, měli jsme smíšené pocity. Signatáři Charty mají hrát v místě, které je zatížené touto podivnou historickou událostí?

„Ále, barák za to nemůže, tak to trochu odlehčíme,“ řekl saxofonista Vratislav Brabenec, který si za podepsání Charty odseděl rok a půl ve vězení.

Zdroj: Deník

Nastal den premiéry, proběhl slavnostní přípitek, filmový štáb Reuters rozestavěl své kamery pod jevištěm. Vráťa Brabenec spontánně do mikrofonu prohlásil, že dnešní doba by si zasloužila defenestraci, a sklidil obrovský aplaus. Začali jsme hrát, po prvních taktech ale rozjetý Vráťa zakopl o kabel, zavrávoral a řítil se na mou basovou bednu. Vstoupila jsem rychle mezi reprobednu a saxofonistu, který po mně vzápětí sjel jako po klouzačce. Narovnal se, ale nechytil balanc a sjel ještě třikrát, zatímco já jsem hrála dál a tvářila se, že se nic neděje.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Vláda nechce nechat lidi stavět

Po představení za námi do šatny přišel kameraman z Reuters.

„Tak to máme natočený. Na začátku tam byl nějakej nezvyklej pohyb, tak jsme na to zazoomovali, zítra to v Anglii odvysíláme.“

Hned po něm přišel režisér: „Tak vám moc děkuju, příště kdybyste to, pane Brabenče, odlehčil trochu míň. A paní Evo, nemusíte se hned přidávat.“

„To by si ale pan Brabenec rozčísnul čelo,“ řekla jsem.

„Já vím, jste dobrá parta.“

„A ne žádná antiparta,“ řekl Vratislav.

 Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.