Vysvědčení od voličů dostala nejenom vláda či opozice, ale také konkrétní kandidáti. V naprosté většině bodovaly osobnosti se silným příběhem a celostátním přesahem. To je případ Hany Kordové Marvanové, která získala v Praze nejvíc preferenčních hlasů v rámci koalice Spolu a zároveň suverénně postoupila do druhého kola senátních voleb. Podobně si vedl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, který město vede od roku 1994 a senátorem je osmnáct let s perspektivou dalších šesti.

V Mostě tak jako v řadě dalších měst zvítězila strana současného primátora
Povolební data: Většina starostů dostala ve volbách šanci pokračovat

Další hvězdou v barvách ODS je jihočeský hejtman Martin Kuba, jenž z osmého místa poskočil na první a stal se politicky bezkonkurenčním lídrem regionu. K výsledkům měl v Právu trefnou poznámku: „Všem, co nám teď radí, abychom složili koalici na vládním půdorysu, musím říct, že k tomu je potřeba, aby se lidé z ostatních stran do zastupitelstva vůbec dostali.“ České Budějovice patří k městům, kde STAN nemá jediného zastupitele. TOP 09 s lidovci pouhé tři.

I levice, ač celkově propadla, má své hvězdy. Senátor ČSSD Petr Vícha starostuje Bohumínu 28 let a bude dál. V zastupitelstvu zasednou jen sociální demokraté. Podobný úspěch zaznamenal v Karviné Jan Wolf. Všechna zmíněná jména stojí za pozornost zdola i shora.