Ještě před ranní špičkou zalarmoval v pátek brněnské hasiče řidič autobusu brněnské městské hromadné dopravy. Jedna z cestujících našla v zadní části autobusu rozsypaný bílý prášek. Protože prý měla strach, že se jedná o teroristickou hrozbu, nahlásila látku řidiči.

„Událost jsme řešili krátce před pátou ráno. Protože si řidič stěžoval na potíže s dýcháním, na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů se speciální technikou k likvidaci chemických havárií,“ řekl Deníku.cz mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči po příjezdu na místo nebezpečnou zónu uzavřeli a v autobusu zasahovali v ochranných oblecích. Uvnitř kloubového autobusu odebrali vzorky prášku a zbytek uklidili do speciálního kontejneru. Zasažený prostor pak vyčistili a dekontaminovali.

Vzorek prášku hasiči poslali do chemické laboratoře v Tišnově na Brněnsku. „Rozbor potvrdil původní podezření, že rozsypaný prášek na podlaze pocházel z náplně práškového ručního hasícího přístroje, který je součástí výbavy autobusu,“ doplnil Haid. Hasiči podle něj už v autobusu objevili hasící přístroj, který byl rozbitý. Řidič autobusu, který si původně stěžoval na dýchací potíže, lékařské ošetření odmítl.