Kriminalisté, kteří loni v říjnu přijeli do jednoho sídlištního bytu v Rousínově na Vyškovsku, objevili v bytě jen dva lidi. Mrtvolu čtyřiačtyřicetiletého Jana Salavy, který měl v těle čtyřiadvacet bodných ran, a jeho o rok mladší přítelkyni Janu Bolgáčovou. Ta byla v šoku a od krve. Přestože bylo detektivům hned jasné, že mají co do činění s klasickou domácí zabijačkou, brněnský krajský soud rozhodl, že Bolgáčová nezabíjela.
„Soud zhodnotil veškeré důkazy a výpovědi znalců a svědků. Závěr je takový, že Bolgáčová jednala v mezích nutné sebeobrany, a nedopustila se tak trestného činu vraždy,“ řekla předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Dana Kancírová. Podle rozhodnutí soudu se nepodařilo prokázat, že by Bolgáčová Salavu zabila úmyslně. „Pokud má soud pochybnosti, nemůže obžalovaného odsoudit. Proto jsme Bolgáčovou zprostili viny,“ doplnila Kancírová.

Kdo začal?

Co se přesně odehrálo loni v noci na čtrnáctého října, ví už jen sama Bolgáčová. Od začátku vyšetřování tvrdí, že se bránila útoku svého bývalého přítele. Osudný večer popíjel Salava svařené víno a poté si vzal diazepam. Zatímco Bolgáčová šla spát, Salava zůstal v kuchyni.
„Vykládal si tam s pejsky. Ležela jsem v posteli, když náhle začal šramotit v koupelně. Šla jsem se na něj podívat a on stál ve vaně a byl celý od krve. Ztuhla jsem a snažila se mu pomoci ošetřit rány. Pořezal se totiž na rukou,“ popsala Bolgáčová minuty před Salavovou smrtí.
Když obžalovaná žena ošetřovala muži zranění, najednou ji k sobě stáhl na postel a začal ji zuřivě líbat. Bolgáčové to bylo divné a nevěděla, co do něj vjelo. Rozešli se před čtyřmi lety, ale bydleli spolu, protože provozovali v Rousínově kosmetický salon. Sexuálně však spolu nežili. Salava měl přítelkyni, s níž plánoval rodinu.

Hlas ze záhrobí

„Chtěla jsem volat záchranku, ale najednou nade mnou stál s nožem v ruce. Křičel, že půjdeme za Laďou a že to všechno skončí,“ líčila žena sled událostí. Zmíněný Laďa byl Salavův přítel Vladimír Čáslava, který spáchal kvůli těžké nemoci sebevraždu. „Bránila jsem se, měla jsem strach, že mě zabije,“ rozplakala se Bolgáčová při vzpomínání na osudové okamžiky.
Soud uznal, že se Bolgáčová nemohla jinak bránit. Salava byl totiž klidný muž, který na ni nikdy předtím nezaútočil. „Rozsudek je spravedlivý, od počátku jsem tvrdila, že moje klientka je nevinná,“ řekla po verdiktu obhájkyně Ilona Pokorná.
Státní zástupkyně s rozsudkem nesouhlasí. „Podala jsem si odvolání. Víc se k tomu zatím vyjadřovat nebudu,“ řekla žalobkyně Iveta Eichlerová při odchodu ze soudní síně. Kauzou se tak bude muset zabývat olomoucký vrchní soud.