Když na konci ledna před čtyřmi roky předával Vlastimil Havlíček nemocného třináctiletého Patrika Wisze rodičům, ani vtom nejhorším snu si nemyslel, že chlapec do dvou týdnů umře. Kvůli neodborné zdravotní péči na lyžařském výcviku teď stojí Havlíček před brněnským městským soudem.

„Nechceme žádné peníze. Jde nám o to, aby se nám někdo konečně omluvil,“ tvrdí matka zesnulého hocha Jaroslava Wiszová. Smrt studenta I. německého zemského gymnázia vBrně jí totiž stále nikdo pořádně nevysvětlil. „Na hory mi odjelo zdravé dítě, zpátky se vrátil syn vystresovaný, bledý a těžce nemocný. Doktor Havlíček řekl, že je to jen obyčejná viróza, ale když jsme smanželem odvezli Patrika na pohotovost, přivolali tamní lékaři záchranku. Ta ho odvezla do nemocnice, kde syna udržovali specialisté vumělém spánku třináct dní. Pak zemřel,“ vzpomínala Wiszová na nejhorší zážitek ve svém životě.

Po smrti si nechali rodiče tělo nabalzamovat. Prý kvůli tomu, že byl mrazivý únor a musela se připravit hrobka. „Hlavně jsem ho chtěla před pohřbem ještě naposledy vidět,“ řekla Patrikova matka tichým hlasem a do očí se jí draly slzy.

Co bylo příčinou úmrtí mladého studenta se nyní snaží objasnit soud. Vycházet zatím může jen ze svědeckých výpovědí studentů zlyžařského kurzu, pedagogického doprovodu, lékaře Havlíčka a zdravotnického personálu pohotovosti a nemocnice, kde Wisz skonal.

„Dítě bylo poslední dny před smrtí vhlubokém bezvědomí. Selhávaly mu skoro všechny životně důležité orgány, mozek neměl potřebnou výživu. Pacient nereagoval na žádné podněty a ani se nehýbal,“ popsala chlapcovo umírání jedna zčlenek neurologického konsilia Jana Kučerová. Před soudem podotkla, že se hoch vbrněnské dětské nemocnici léčil už dřív. „V roce 1997 a 1999 měl úraz hlavy. Chlapce jsme sledovali až do roku 2000. Byla to však poranění, která neměla žádné následky a shospitalizací před čtyřmi roky vůbec nesouvisela,“ doplnila Kučerová.

Další jednání odročila soudkyně až na konec června. Do té doby musejí znalci vypracovat znalecké posudky. Jeden zpracují lékaři vpražské Fakultní nemocnici Motol, druhý odborníci zLékařské fakulty vPlzni. Posudky by měly soudu osvětlit důvod smrti Patrika Wisze, ale i to, zda Havlíček skutečně zanedbal lékařskou péči.