Letní pneumatiky a namrzlá silnice. Výsledek rovnice o dvou známých je jednoduchý. Delší brzdná dráha. Přesvědčit se o tom mohlo několik řidičů, kteří ve středu ráno jeli autem. Policisté i hasiči tak měli plné ruce práce. Především v okolí Brna se stalo téměř dvakrát tolik havárií než v jiné dny.

„Od začátku směny jsme vyjížděli k pěti dopravním nehodám. Většina se jich odehrála na Brněnsku. Řidiči bourali na namrzlé silnici, ale naštěstí si havárie nevyžádaly žádná vážná zranění,“ řekl Deníku.cz operační důstojník jihomoravských hasičů.

Série dopravních nehod

Situace se zdramatizovala ve chvíli, kdy v Brně a okolí vypukla dopolední dopravní špička. Hasiči vyjížděli k celé sérii karambolů. „Před šestou ráno jsme zasahovali na 22. kilometru dálnice D2, kde ve směru na Brno havarovala dodávka. Jeden člověk se zranil při nehodě pěti aut v Hradecké ulici v Brně. Pět aut zase havarovalo po šesté hodině u Žabčic na Brněnsku,“ vyjmenoval několik ranních karambolů mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Auta, která sjela ze silnice do rigolu mezi Žabčicemi a Židlochovicemi na Brněnsku, vytahovaly s příkopu tři jednotky hasičů. „Všech pět aut – Ford Ka, Renault Laguna, Renault Megane, Ford Focus a Škoda 120 – skončilo v příkopu a přitom Ford Ka zůstal ještě pod dalšími dvěma vozy převrácený. Hasiči udělali na všech autech protipožární opatření a odpojili baterie. Po vyšetření nehody dopravní policií auta z příkopu hasiči vyprostili pomocí automobilového jeřábu,“ popsal Haid vyprošťování havarovaných aut.

Další havárie se kvůli namrzlé silnici odehrály v brněnském Žebětíně a Bystrci. Převrácený kamion vyprošťovali hasiči na výjezdu z dálnice D1 do Rosic na Brněnsku. Tam havaroval tahač s návěsem, který skončil na boku.

Namrzající silnice donutily vyjet z garáží i posypové vozy Brněnských komunikací. „Všech devatenáct sypačů vyjelo na své trasy krátce před šestou ráno. V Brně namrzaly hlavně silnice na mostech, rampách a ve výše položených úsecích na okraji města,“ informoval provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Kritická situace panovala na téměř všech vjezdech do Brna. Policie například varovala před nebezpečnou námrazou na rychlostní silnici R43 od Svitav do Brna. „Na dvouproudém klesání k hypermarketu Globus je námraza, již několik aut ve spodní levotočivé části havarovalo,“ řekl operační důstojník jihomoravské policie.

Přezujte si pneu, radí policie

Přestože silničáři ošetřili silnice solí, mohou vozovky klouzat i dopoledne. Nebezpečí hrozí hlavně řidičům, kteří mají na autech stále letní pneumatiky. „Odborníci doporučují, aby si motoristé nechali přezout letní pneumatiky na zimní, pokud průměrná teplota klesne pod sedm stupňů Celsia,“ upozornila brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Ze statistiky Autoklubu České republiky vyplývá, že podíl motoristů, kteří svá auta na podzim přezouvají na zimní gumy, se za posledních deset až patnáct let zdvojnásobil. Zimní gumy má na svých autech bezmála pětašedesát procent řidičů.