Vypěstovat, usušit, nabalit a prodat. Podnikatelská aktivita mileneckého páru z brněnských Řečkovic byla jednoduchá. Do nedávna se dvojice zabývala prodejem marihuany. Objednávky a expedici dojednávali dealeři originálním způsobem. Po telefonu. Tedy jako v teleshoppingu.

„Jedná se o devatenáctiletého mladíka a osmnáctiletou dívku, kteří společně a opakovaně, za účelem zisku, prodávali drogu nejméně čtrnácti lidem. S odběrateli se většinou domlouvali telefonicky. Při domovní prohlídce v jejich bytě v Řečkovicích kriminalisté našli osmašedesát gramů marihuany, váhu a transportní sáčky,“ uvedl šéf týmu Toxi Ladislav Houba. Dvojice je nyní podle něj trestně stíhaná za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za to jí hrozí až pět let ve vězení.

Stejnému obvinění čelí také čtyřiatřicetiletý muž, u kterého policisté v bytě našli sáček s pervitinem a sáček s marihuanou. „Zjistili jsme, že muž drogu distribuoval i dalším narkomanům. Vzhledem k tomu, že podezřelý má již bohatou trestní minulost, je stíhaný vazebně,“ řekla k dalšímu případu brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Marihuana je hit
Marihuana je nejužívanější drogou na jihu Moravy. Ze statistických údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že konopí se loni spotřebovalo asi přes čtyři tuny. Uživatelé marihuany nemusí zvyšovat dávky. Čím déle ji totiž užívají, tím méně jim stačí na vyvolání stejného efektu.

Odborníci na drogovou problematiku se už mnoho let přou o to, zda marihuana způsobuje závislost či nikoliv. „Může na ni vzniknout psychická závislost. Procento mládeže, které přišlo do styku s marihuanou a okusilo ji, je značné. Mnoho z nich s ní anebo u ní skončí,“ konstatoval terapeut Nadace pro prevenci a léčbu drogových závislostí Jiří Presl. Podle něj nelze tvrdit, že kuřáci marihuany automaticky přecházejí na jiné drogy. „Je to stejně naivní jako bojovat za legalizaci konopí a ohánět se otázkami práv a osobních svobod. Nelze však opomenout skutečnost, že v marihuanovém opojení často člověk udělá něco, co by za normálních okolností neudělal, například když si vezme jinou nabízenou drogu,“ dodal Presl.

Kromě marihuany je mezi jihomoravskými narkomany oblíbený i pervitin. Není týden, kdy by policisté neodhalili varnu nebo dealera. Kriminalisté na Brněnsku zatkli na konci minulého týdne pětici mladých mužů, kteří vyráběli bílý prášek v Újezdě u Brna a jeho blízkém okolí.

„Mladíci si navzájem sháněli suroviny, pomáhali si a vzájemně si drogu předávali a společně užívali. Muž, který především pervitin vyráběl, vydal policii při domovní prohlídce všechny věci k vaření, které měl uložené u sebe doma,“ řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental. Pouze jeden z pětice zadržených narkomanů chce s narkotiky skončit. „Má zájem se z drogové závislosti vymanit a nyní se léčí ve specializovaném zařízení,“ potvrdil Mergental.