Sezení ve školních škamnech zřejmě vůbec nebavilo dvě školačky sedmé a osmé třídy ze Znojma, které se místo vyučování bavily jinak. Chodily do zahrádkářské kolonie k šestačtyřice­tiletému Františkovi Kukkovi. Ten jim dával pervitin a podle žaloby s nimi i souložil. Brněnský krajský soud ho za to v úterý potrestal osmiletým pobytem ve vězení se zvýšenou ostrahou.

„Kukko před dvěma lety podal minimálně v jednom případě pervitin žákyni sedmé třídy a její kamarádce, která chodila do třídy o ročník výš. Pervitin jim aplikoval fouknutím do nosu,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Vlastimír Čech. Přestože obžalovanému muži ze Znojemska hrozil až dvanáctiletý trest, soud byl ve svém verdiktu mírnější. „Sazba začíná na osmi letech vězení. Jen pro ilustraci, je to jako za závažný čin ublížení na zdraví, kdy oběť například zůstane po útoku připoutaná na vozíku. Kukko proto dostal trest v samé spodní hranici sazby,“ vysvětlil Čech.

Tajemství zahradního domku

V zahradním domečku se podle žaloby děly ještě horší věci. Státní zástupkyně totiž Kukka vinila i z pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže. „Pohlavního zneužívání se Kukko dopustil v intimním vztahu k jedné dívce, které v té době bylo teprve čtrnáct let. Drogy zase nabízel třem dalším dívkám, jedné mladistvé a dvěma nezletilým,“ přiblížila jednání narkomana žalobkyně Iveta Eichlerová.

Ze spisu, který státní zástupkyně předložila soudu, vyplynulo, že Kukko měl se žákyní sedmé třídy základní školy několikrát pohlavní styk. Dívka ho podle vyšetřovatelů v jeho autě uspokojovala i orálně. Intimní hrátky se pak zvrhly i v ochutnávání drog, které školačka okusila poté, co jí je Kukko dal. Dívka užívá pervitin dodnes, ale na inkriminovanou dobu před dvěma lety už zapomněla. U soudu na většinu otázek odpovídala, že neví nebo si nevzpomíná. Soudce proto musel předčítat její výpověď zaznamenanou v policejním protokolu.

Na Kukka se dívka nezlobí. „Měla jsem ho ráda,“ řekla v soudní síni, kde se rovněž přiznala, že s ním souložila dobrovolně. Ani pervitin jí prý nenutil. „Chtěla jsem ho po něm a on mi ho dával. Stejně jako drobné dárky,“ hájila mladá dívka narkomana, který ji podle žaloby zneužíval a podával drogy.

Advokát: Svědkyně lhala

Obhájce obžalovaného muže se snažil svědectví dívky znevěrohodnit. U soudu podle něj lhala. „Trestná činnost nebyla mému klientovi prokázaná. Svědkyně si na nic nepamatuje nebo o ničem neví. Proto jsem navrhoval, aby soud Kukka zprostil viny,“ řekl po skončení hlavního líčení advokát Kamil Kalvoda.

Kukko sice přiznal, že drogy vyráběl, ale rozhodně je prý nedával dětem. „Cítím se nevinný. To, že těm holkám bylo teprve čtrnáct, jsem se dozvěděl až poté, co mě zatkla policie. Jsou to lhářky. Za Znojmem šlapaly chodník za pervitin,“ poukázal Kukko na oběti, které jsou podle něj protřelé narkomanky a prostitutky.

Soud nakonec přihlédl ke všem okolnostem a důkazům, které do případu vnesly světlo. Kukko podle soudu sice dívkám podával pervitin, ale nesouložil s nimi. „Nemravný život, k němuž Kukko dívky vedl, se soudu nepodařil prokázat,“ zdůvodnil soudce rozhodnutí senátu. Proti rozsudku se Kukko odvolal, případem se tak bude zabývat olomoucký vrchní soud.

 

Dívky „šlapaly“ silnici E59. Za drogy

Čtrnáctileté dívky, které figurovaly v kauze Františka Kukka, nutil jeho komplic k prostituci.

Případ šestačtyřicetiletého Františka Kukka, který na Znojemsku podával pervitin žákyním sedmé a osmé třídy, se pojí i s jeho osmadvacetiletým kamarádem Vítězslavem Sáblíkem (na fotografii). Toho odsoudil brněnský krajský soud na devět let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že školačkám nejen dával pervitin, ale nutil je i k prostituci.

„Sáblík aplikoval dvěma nezletilým dívkám pervitin do žil. Potom musely jít školačky na mezinárodní silnici za Znojmo provozovat prostituci,“ řekl loni v únoru předseda senátu brněnského krajského soudu Vlastimír Čech při vynášení rozsudku. Sáblík podle verdiktu také vyráběl a prodával pervitin v zahradní boudě ve znojemských Oblekovicích. I za to jej soud potrestal souhrnným devítiletým trestem.

Sáblík dělal podle soudu s dívkami věci, nad kterými zrudne i otrlý člověk. „Obě dívky několikrát pohlavně zneužil. S jednou měl dvakrát pohlavní styk a pětkrát orální sex, s druhou měl podle její výpovědi dva orální styky,“ vypočítal soudce.

Z výpovědí školaček na policii navíc vyplynulo, že pokud odmítly prodávat své tělo na mezinárodní silnici E59 za Znojmem, hrozil jim Sáblík bitím a dokonce i zabitím. To se však mladíkovi nepodařilo prokázat stejně, jako údajné znásilnění jedné z žákyň základní školy.

Sáblík vinu popřel. Potvrdil sice, že je na drogách závislý, ale nikomu pervitin nenabízel a ani nikoho nezneužil. Před senátem se vymlouval na děravou paměť a na to, že detaily zapomněl. „Pervitin jsem neprodával. Nabízel jsem v psaníčkách práškový cukr. Gram za čtyři stovky. Žádné reklamace jsem nezaznamenal,“ usmál se ironicky Sáblík, kterému hrozil až dvanáctiletý trest. I když se loni proti verdiktu odvolal, olomoucký vrchní soud devět let vězení potvrdil.