Mlha se vznáší nad pomníky, které jsou zasypané barevným listím. Pozůstalí poklekají u náhrobků a zapalují svíčky. Atmosféru Dušiček narušují zlodějíčci, kterým nyní začali žně. Kromě krádeží na hřbitovech vykrádají i zaparkovaná auta nedaleko nich. Policisté a strážníci v Brně a okolí chtějí nájezdům zlodějů zabránit. Mužů a žen v uniformách je na místech posledního odpočinku víc než obvykle.

„Usekala bych jim ruce,“ hřímá na adresu zlodějů pětasedmdesátiletá Anna Hrazdírová z Brna. Na hřbitov šla včera zapálit svíčku. Rodinnou hrobku nemá, zvolila pro zesnulé rozptylovou loučku. „Dřív jsem měla hrob i s pomníkem, ale kvůli ročnímu nájmu a občasným krádežím jsem se rozhodla pro rozptyl. Na okraj loučky dám kytičku, zapálím svíčku a je to,“ zdůvodňuje Hrazdírová zrušení hrobu.

Přestože policisté a strážníci obcházejí hřbitovy, dokázat zlodějům, že kytice, svíčky, věnce a jiné dušičkové předměty odnášejí z cizího hrobu není jednoduché. „Většinou takoví pachatelé lžou. Řeknou, že to odnášejí z hrobu babičky. Ale jak dokážeme, že je to třeba vnuk?“ pokládá si otázku jedna ze strážnic, která ve dvojici s kolegyní procházeli brněnský Ústřední hřbitov. Prarodiče se podle jejího úsudku jmenují většinou jinak a proto je odhalení zlodějů tak těžké. „Jinak je to například s urnou. Zloději je teď nechávají být, protože se na hřbitovech pohybuje mnohem více lidí,“ dodává žena v uniformě městské policie.

Kromě smutečních květin a svíček nejrůznějších velikostí přiváží lidé na hřbitovy také osobní věci. Zatímco předměty k pietnímu aktu nechají pozůstalí na hrobech, peníze a doklady by si rádi odvezli s sebou domů. Ne vždy se to jim to může podařit. Zvlášť, když nechají cennosti v autě.

„Například mladý pár zaparkoval modrého renaulta před hřbitovem v Měníně na Brněnsku. V kufru auta měli několik věnců na další hřbitovy, a tak na zadním sedadle nechali nákupní tašky i s kabelkou. Tři minuty stačily zloději k tomu, aby se vloupal do auta a kabelku z něj ukradl. Byly v ní peníze, telefon a doklady za pětadvacet tisíc korun,“ přiblížil jeden z desítek případů mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental.

O hodně míň práce měl zlodějíček u hřbitova v Senticích. Tam přijeli manželé uctít památku zesnulých. Otec rodiny zvážil, že není potřeba auto zamykat, když budou jen pár metrů od něj. Prý jen dají kytky na hrob a pojedou pryč. Když se po chvilce vrátili k odemčenému autu, nákupní taška s penězi a dvěma telefony za čtyři tisíce korun byla nenávratně pryč.

Prevence je podle policie lepší než léčba. Proto policisté upozorňují návštěvníky hřbitovů, aby si hlídali svoje věci. Vzít vše s sebou je totiž nejjednodušší cesta, jak předejít krádeži či vloupání.