Přesto si požár zdejší chaty vyžádal jednu oběť. Desetiletou holčičku, která v dvoupodlažním domku spala společně se svými rodiči a dvěma bratry.

V momentě, kdy začalo hořet, bylo v chatce všech pět lidí. „Pokud vím, tak děti vždycky spávaly nahoře a rodiče dole,“ popsala sousedka rodiny Věra Bednaříková, která často k rodině posílala svoji malou vnučku. Podle ní starší chlapci vyskočili před ohněm z okna.

„Je to smutná událost. Myslíme si, že za to mohla nedávná nehoda. Soused, který pobývá výše, špatně zajistil zaparkované auto a to se do chaty nabouralo. Mohlo poškodit statiku domu a posunout komín. Když se pak začalo topit, lehce mohla vzplát dřevěná konstrukce,“ myslí si soused Richard Zábojník.

K žáru, který hasiči zaznamenali necelou hodinu po půlnoci, vyjelo pět hasičských aut. „Po příjezdu byla už celá chata v plamenech, nemohli jsme se přes velký žár dostat dovnitř,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

„Byl tu i vrtulník, ale neměl kam přistát. Nakonec zůstal na poli a sanitka k němu dojížděla,“ popsala Bednaříková.

Situaci hasičům zkomplikoval také výbuch propanbutanové lahve. „Dohašovali jsme ještě v osm hodin ráno. Desetiletou dívku bohužel hasiči kvůli velkému žáru nedokázali vyprostit včas,“ dodal Haid.

Podle sestřenice zesnulé holčičky zde rodina přebývala dlouhodobě. „Chtěli si začít stavět nový dům, takže se dočasně přesunuli tady. Měli v chatě veškeré své věci,“ vylíčila mladá žena, která si na místo neštěstí přijela pro kočku, která rodině patřila.

S popáleninami a v šoku zdravotníci z chatařské oblasti odvezli matku a otce dětí. „Manželé jsme převezli ihned do nemocnice s četnými popáleninami. Otec je na tom velmi špatně a jeho stav je kritický. Žena utrpěla popáleniny druhého stupně a její stav je zatím stabilizovaný,“ uvedla mluvčí bohunické nemocnice Anna Nesvadbová.

Chlapci ve věku devatenáct a jednadvacet let, kterým se podařilo před plameny uniknout, jsou nyní ve Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Proč chata začala hořet, zatím nikdo neví. „Vyslýcháme možné svědky. hasiči pouze vyloučili, že by požár vznikl kvůli vadné elektroinstalaci. Zatím je celý případ v šetření,“ dodal policejní mluvčí Aleš Mergental.