Hladovkář Miloslav Mareček z Kyjova, který je stíhaný kvůli nedovolenému ozbrojování, se brání. Zažaloval kyjovské strážníky, kteří podle něj vpadli bez povolení do jeho bytu, zbili ho, spoutali a vyvlekli na dvůr. Vše kvůli tomu, že při výkonu exekuce u něj našli mačetu a další údajně neoprávněně drženě zbraně. Brněnský krajský soud jeho žalobu zamítl.

„Koncem dubna 2004 se u domu Miloslava Marečka strhla potyčka s exekutorem a kyjovskými strážníky. Mareček pak podal na strážníky a exekutorský úřad žalobu, že mu neoprávněně vnikli do soukromí. Za zásah do soukromí ovšem podle zákonů České republiky neodpovídá ten, který do obydlí vnikne v rámci plnění svých pracovních povinností,“ řekl samosoudce brněnského krajského soudu Miloš Holeček. Ten rovněž žalobu, v níž se Mareček domáhal satisfakce a odškodnění ve výši čtyřicet tisíc korun, zamítl. Zároveň mu uložil, aby zaplatil veškeré soudní náklady řízení.

Mareček k vyhlášení verdiktu nepřišel Před časem se ale nechal slyšet, že je v právu. „Strážníci svým jednáním zasáhli do mých práv zaručených Listinou základních práv a svobod,“ dožadoval se Mareček spravedlnosti. V jeho bytě našla před čtyřmi roky policie při domovní prohlídce několik podomácku vyrobených střelných zbraní, střelivo a mačetu. Soud ho odsoudil za nedovolené ozbrojování k podmíněnému desetiměsíčnímu trestu. Odsouzený se ale necítí vinen, a proto podal stížnost na ministerstvo spravedlnosti.

Mareček byl s průběhem soudního líčení podle svého advokáta spokojen. „Cítí se v právu, takže očekává kladný výsledek,“ řekl po posledním hlavním líčení advokát Jiří Ronek. Tím podle Marečka bude, když mu oba policisté zaplatí za způsobenou újmu každý dvacet tisíc korun, jak sám navrhl v žalobě. Poté, co soud v jeho případě rozhodl zamítavě, se Mareček může odvolat. Pokud to udělá, bude se kauzou zabývat olomoucký vrchní soud.

Mareček také chtěl, aby mu soud zbraně včetně podomácku vyrobené mačety vrátil. Zbraně zabavené při domovní prohlídce ale policii posloužily jako věcné stopy. „Soud rozhodl o jejich propadnutí. Co se týká mačety, policie ji rovněž zajistila jako věcnou stopu. O jejím osudu doposud soud nerozhodl,“ sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.