Bezesné noci asi prožívá třiadvacetiletá dívka se slovenským pasem, která cestovala rychlíkem z Bratislavy do Brna. Při jízdě ji okradl neznámý pachatel. Teď žena trne, jestli se zloději nepodařilo odčerpat z jejího účtu tučný obnos.

„Ženě se ztratila kožená kabelka s doklady, deseti tisíci korunami, mobilním telefonem a platebními kartami. Současná asi dvacetitisícová škoda může ještě narůst. Mladá žena totiž měla u všech čtyřech platebních karet poznamenané bezpečnostní PIN kódy,“ řekl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Kódy tak okradená žena pachateli přímo naservírovala. „Zloději se tak doslova nabízí neoprávněné výběry z bankomatu,“ dodal Malášek.

České dráhy evidují stovky okradených lidí, kteří ve vlaku přijdou o peníze, doklady či jiné cennosti. Přestože se vedení drah situace nelíbí, nemůže s tím nic moc dělat. „Lidé jsou zlí a zloději číhají na své oběti všude. Vlaky nejsou výjimkou. Cestující musejí být obezřetní a svá zavazadla si hlídat,“ upozornil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Železnici pomáhá podle něj policie. „Jezdí v problémových vlacích. Na jihu Moravy je to například rychlík Pannonia, který jezdí z Prahy do Bukurešti a zpět. V něm dokonce jezdí policisté vždy,“ zdůraznil Kubala.