Padesát na padesát. Možná na takovou pravděpodobnost vsadil dvaatřicetiletý muž původem z Ukrajiny, který se snažil v Brně uplatit policistu. Za to mu hrozí až pět let za mřížemi.

„Muže kontrolovala v neděli brzy ráno hlídka dopravních policistů. Automobil Volkswagen Passat zastavila v brněnské ulici Zvonařka. Vzhledem k tomu, že řidič jevil známky podnapilosti, vyzvali ho policisté k orientační dechové zkoušce, kterou však muž odmítl,“ řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Místo dýchání zkusil Ukrajinec trik, který mu zřejmě v jeho rodné vlasti prochází. Vytáhl z peněženky tisíc korun a bankovku zastrčil jednomu z policistů za reflexní vestu. „Tak to bysme měli. Teď mě doprovoďte domů a jsme si fifty fifty,“ zamumlal opilý řidič a myslel si, že úplatkem je jeho prohřešek vyřešený.

Šeredně se mýlil. Policista cizinci peníze vrátil a místo domů ho doprovodil na služebnu. Tam už ho policejní komisař donutil, aby si dýchl do trubičky, která zjišťuje orientační množství alkoholu v krvi. Muž z východoevropského státu nadýchal 2,19 promile alkoholu.

„Kvůli opilosti strávil zadržený cizinec několik hodin v policejní cele. Jakmile vystřízlivěl, sdělil mu policejní komisař podezření z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a podplácení. Za uvedené jednání mu může hrozit až pětiletý pobyt za mřížemi,“ doplnila k případu Procházková.

Kdo nejvíce uplácí? Řidiči
Z policejních čísel vyplývá, že nejčastěji uplácejí policisty řidiči. Od začátku roku eviduje brněnské policejní ředitelství desítky případů, kdy se chtěli hříšníci ze svých prohřešků v dopravě vyplatit. A není divu. Opilý řidič může přijít nejen o řidičský průkaz, ale hrozí mu až padesátitisícová pokuta a ztráta bodů.

Brněnští policisté se navíc úplatky brát bojí. Už kvůli tomu, že jejich šéf uplácení netoleruje. „Každý policista, který vzal úplatek, okamžitě skončil,“ potvrdil brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk. Ten své podřízené kontroluje i pomocí evidence pokutových bločků. Každý policista je musí přesně zadávat do počítačového systému. „Pokutovaný člověk si pak pokutu může zkontrolovat na internetu. Pokud pokutu zaplatí a náhodou ji na internetu podle čísla bločku nenajde, může se okamžitě obrátit na kteroukoliv policejní služebnu. To se ale zatím nestalo,“ doplnil policejní ředitel, který zároveň zdůraznil, že Brno má nejpřísnější kontrolní mechanismus v zemi.

Jeho slova potvrzuje i fakt, že od roku 2005 neřešila inspekce ministra vnitra jediný případ, jenž by se týkal machinací s pokutovými bločky. Před dvěma lety podlehli pokušení tři policisté. „U dvou z nich se týkaly machinací s pokutovými bloky, jeden neodváděl peníze za bloky a jejich evidenci falšoval,“ řekl vedoucí oddělení vnitřní kontroly Pavel Drahovzal z brněnského policejního ředitelství.

Všechny případy převzali detektivové z inspekce ministerstva vnitra, pro brněnskou policii jsou však kauzy s nepoctivci velmi nepříjemné. Za machinace s pokutovými bločky opustil řady policistů jeden muž.