Třicetkrát masírovat srdce a pak dvakrát dýchnout do úst. A opakovat do chvíle, kdy člověk v bezvědomí „nenaskočí“. Základy resuscitace si v pátek dopoledne mohly vyzkoušet na dvě desítky důchodců letošního ročníku Senior-Akademie, kterou pro ně už druhým rokem připravují strážníci z oddělení prevence.

Starší lidé mohou pomoci například při haváriích aut. „Bezpečné chování při dopravních nehodách je třeba stále učit a připomínat každému, bez ohledu na věkovou skupinu,“ řekla preventistka Hana Doležalová, která důchodce vede.

I přes pokročilý věk se chtějí staří lidé učit nové věci. Například techniky při umělém dýchaní se podle důchodců od jejich školních škamen změnily. „Jsem už hodně stará dáma a nemám tolik síly. Kdybych se připletla k nehodě, zavolala bych záchranku. Přesto se ráda poučím, protože mě to zajímá,“ vyzdvihla Senior-Akademii šestaosmdesátiletá Ludmila Žitňáková.

Výuka resuscitace není podle vedení městské policie zbytečná. „Vzhledem k tomu, že důchodci patří ke snadno zranitelným účastníkům dopravních nehod a s přihlédnutím na holý fakt, že populace v Česku dlouhodobě stárne, patří ke skupině, na jejíž preventivně-osvětové působení se strážníci chtějí intenzivně zaměřovat,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.