Pokud by jeden ze dvou granátů, které našli brněnští strážníci poblíž koupaliště na Kraví hoře, explodoval, létalo by vše vokolí sto padesáti metrů. Naštěstí munici nenašel nikdo, koho by mohl starý granát zdob druhé světové války ohrozit.

„Při pravidelné hlídkové činnosti jsme zastavili u černé skládky. Když jsme se podívali do hromady smetí, zjistili jsme, že jsou vní dva nevybuchlé granáty,“ řekl Robert Ryvola, strážník zJednotky operativního zásahu. Okamžitě volal policii, která na místo nálezu vyslala pyrotechnika. „Přestože jsou granáty značně zkorodované, jsou zcela funkční. Munice totiž nepodléhá zkáze,“ upozornil Ryvola.

Pyrotechnik přijel na Kraví horu za necelou půlhodinku. Podíval se na dva granáty, zakroutil hlavou a vzal je do holé ruky. Munici odnesl do speciálního nárazuvzdorného kufru a odjel.

 

Nálezy staré munice nejsou ojedinělé

Od začátku letošního roku už policejní pyrotechnici vyjížděli kbezmála dvěma stovkám nálezům výbušnin a podezřelých látek nebo zavazadel. Za celý loňský rok měli na svém kontě přes tři sta dvacet výjezdů.

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že nejčastějšími nálezy, které pyrotechniky zaměstnávají, je munice z druhé světové války. Jedná se přibližně o devadesát procent případů.

„Munici lidé nacházejí zejména při výkopových, stavebních nebo zemědělských pracích, to je asi sedmdesát procent ze všech nálezů munice,“ konstatovala jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková. Dodala, že výbušniny v zemi nalézají také lidé, kteří se hledáním munice věnují jako svému koníčku.