Byl to téměř dokonalý plán, vymyšlený až do posledního detailu. Pachatelé ale měli smůlu. Nejenže je okradli jiní zloději, ale policisté brzy zjistili, že loupežné přepadení poštovního vozu ze začátku října u Popovic na Brněnsku byla jen fikce. Vymyslel si ho třicetiletý pošťák, aby jím zakryl trestný čin zpronevěry.

„Pracovník pošty se domluvil se zaměstnancem bezpečnostní agentury na loupeži. Pošťák postupoval přesně podle plánu a na odlehlé cestě nedaleko hotelu Bobrava u Rajhradu na Brněnsku vyložil z nákladního auta boxy s penězi a poštovní pytle,“ řekl kriminalista Jaroslav Tokoš, který na případu pracoval.

Fingované přepadení dostalo podle detektiva náhle zcela jiný rozměr. A sice tím, že se k němu připletli další dva pachatelé. „Za dvaatřicet let, co jsem u policie, jsem se s něčím podobným nesetkal,“ zdůraznil vyšetřovatel.

Kdo dřív přijde, ten dřív mele
Bylo úterý 2. října. Z Brna vyjíždí poštovní dodávka Iveco. Za volantem sedí muž, který ví, že s nákladem cenin, peněz, zlata, známek a jiných balíků do cíle nedojede. Domluvil se totiž s devětatřicetiletým pracovníkem ostrahy pobočky pošty v brněnské Opavské ulici, že se zmocní přepravovaného nákladu.

První zastávka je na odlehlé cestě, která je zakrytá stromořadím. Z asfaltové silnice není nic vidět. Navíc je tma. Když pošťák vyloží náklad, který měl později naložit do připraveného auta jeho komplic, odjíždí po silnici R52 ve směru na Břeclav. Tam krátce po čtvrté ráno nákladní auto zastaví a pěšky se vrací pomáhat komplici nakládat připravený lup.

V tu chvíli jede okolo vyložených beden a pytlů posádka auta, které nemají lupiči ve scénáři. Třiatřicetiletý muž z Brněnska a jeho o rok mladší kumpán. Oba jsou podle policie ostřílení recidivisté, takže okamžitě poznají, co na odlehlé cestě leží. Boxy s penězi a poštovní pytle si tak rychle nakládají do auta oni. Pošťák je upozorní, že je to jeho lup, ale muži ho inzultují. Pohrozí mu likvidací a počastují ho slovy nejhrubšího zrna. Pracovník pošty tedy běží zpátky k náklaďáku a zavolá na policii s tím, že ho přepadli tři maskovaní lupiči.

Z poštovní dodávky Iveco zmizelo při „divadelním“ přepadení dvanáct bezpečnostních boxů s bankovkami a pět pytlů s drobnými mincemi. Přesnou škodu policie nechtěla zveřejnit, ale ze zdrojů blízkých České poště se brněnskému Deníku Rovnost podařilo zjistit, že ukradená částka převyšuje hodnotu jednoho milionu a šesti set tisíc korun.

Policisté zadrželi všechny čtyři aktéry případu. Pošťák a jeho komplic jsou stíhaní na svobodě, dva recidivisté jsou ve vazbě. „Čtveřici hrozí stejný trest. Za trestný čin zpronevěry a krádeže totiž ukládá zákon až osmiletý pobyt ve vězení,“ upřesnila jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

Komu patří lístky na Chinaski?
Část kořisti se kriminalistům podařilo najít. Mezi lupem je i několik desítek lístků na koncert skupiny Chinaski. „Vystoupení se koná v Brně 22. listopadu, ale zatím se o nalezené vstupenky nikdo nepřihlásil. Pošta nezná ani odesilatele, ani adresáta,“ upozornil Tokoš na kuriózní nález lístků, o které nemá nikdo zájem.

Podle vedení České pošty mohli pachatelé krádeže vzít lístky ze zalepených obálek. „Pokud to tak udělali, nemůžeme adresáta ani odesilatele vypátrat,“ konstatoval mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Od roku 2000 přepadli lupiči sedmnáct vozů České pošty. Případ z Popovic na Brněnsku je první, kdy si lup vymyslel zaměstnanec pošty spolu s komplicem. Případný trest by ale měl být pro ně milostivější. Zatímco loupež „honoruje“ soud až patnáctiletým pobytem ve vězení, za zpronevěru jim hrozí jen osm let žaláře.