Rozhodl se tedy jednat a ani ne po měsíční známosti se odhodlal najmout vraha, který by tyrana zavraždil. Naštěstí si to nakonec rozmyslel a od svého úmyslu upustil. Případem se od pátku zabývá brněnský krajský soud.

Látal se s jedenačtyři­cetiletou Ivetou Zápařkovou seznámil letos v květnu. Do ženy se zamiloval, dokonce o ní tvrdí, že je to ta pravá. Své vyvolené tedy chtěl pomoct.

„Neustále si stěžovala na svého manžela, který jí ubližoval. Když se mě zeptala, jestli neznám někoho silného, kdo by jejího manžela zbil, zavolal jsem svému švagrovi Pavlu Greplovi. Ten měl někoho sehnat,“ uvedl Pavel Látal v dopise, který senátu předložil. Před soudem totiž odmítl cokoliv říct. V listu dále napsal, že Zápařková svou prosbu ještě trochu „poupravila“. „Řekla, že zmlátit je málo, a ať ho tedy rovnou zabijí,“ píše dále Látal. Ani jeho spoluobviněná Iveta Zápařková nebyla sdílnější a tak se senát musel spokojit s tím, co uvedla policistům při vyšetřování. „Nesouhlasím s tím, že jsem chtěla nechat svého muže zabít. Jen jsem chtěla, aby ho zmlátili,“ uvedla policistům do protokolu Zápařková. Ať je pravda jakákoliv, pár milenců netušil, že Grepl vše oznámí policii. Ta na povedenou dvojici nasadila policejního agenta z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který měl předstírat, že je najatým vrahem. Představoval se přitom jako Daniel Kopřiva. Schůzku, na které se měla čtveřice domluvit na podrobnostech vraždy, tak zaznamenalo nahrávací zařízení, které u sebe agent měl. Tam už se ale plán začal hroutit jako domeček z karet. Látalovi se totiž nepodařilo sehnat sjednané peníze, které měli se Zápařkovou za vraždu zaplatit – celkem sto sedmdesát tisíc korun.

„Látalovi se požadované peníze zdály být příliš vysoké a tak se rozhodl, že si na vraždu půjčí u úvěrové společnosti. Jenže nepočítal s tím, že se svou žádostí neuspěje a úvěr nedostane. Domnělý vrah ale trval na tom, že dokud nedostane peníze, nebude nic dělat,“ uvedl v žalobě státní zástupce Ivan Hrazdira. Záměr milenců ale nakonec zřejmě nezhatil nedostatek peněz. Zdá se, že se v nich hnulo svědomí a nezávisle jeden na druhém od vražedných úmyslů upustili. Látal pak už jenom „nájemnému vrahovi" poslal SMS zprávu, že „akci ruší“. Jako důvod pro zrušení objednané vraždy si vymyslel, že manžela Zápařkové hledá policie. Žádná další schůzka už se pak nekonala.

Více světla by tak do případu mohla vnést výpověď Pavla Grepla, který měl vypovídat již v pátek, ale soudu se nepodařilo ho předvolat. Otázkou zůstává, zda-li se to podaří policistům. Další jednání by se totiž mělo konat již v pondělí.