Kvarteto mladíků, které stanulo před brněnským krajským soudem kvůli upálení šestadvacetiletého Roma tvrdí, že muže nezapálili kvůli barvě pleti. Přestože vsoudní síni příslušnost kneonacistickým hnutím popírají, brněnskému Deníku Rovnost se podařilo zjistit, že zřejmě nemluví pravdu.

„Všechny souzené i jejich kamarády, kteří je přišli ksoudu podpořit, již nějakou dobu sledujeme. Účastní se akcí Národního korporativismu i Národního odporu, což jsou vsoučasnosti nejaktivnější neonacistické organizace,“ potvrdil Deníku Rovnost mluvčí Antifašistické akce Brno Petr Křápek.

Hodonínští neonacisté jsou podle něj organizovaní vtakzvaném White rebel klanu, který působí jako neformální struktura sdružující neonacisty, neofašisty, nebo rasistické fotbalové hooligans na jihovýchodní Moravě. „Jak oficiální Národní odpor, tak neoficiální White rebel klan vyznávají panevropský neonacismus, který má sdružovat pouze rasově čisté lidi a se všemi ostatními zatočit,“ doplnil Křápek

Rasový motiv vraždy obžalovaní svorně popírají. Útok odůvodňují odporem vůči lidem, kteří zneužívají návykové látky. „Vadilo mi, že je to feťák. Byl jsem vdobě činu opilý. Vypil jsem asi deset piv. Proti Romům ale jinak nic nemám,“ hájil se u soudu Juraj Lukáš. Nedokázal však objasnit, proč měl ve svém mobilním telefonu obrázky Adolfa Hitlera.

Lukáš je podle znalců zoboru psychologie nevyzrálou osobností. „Paměť má dobrou. Vyhledává hlavně společnost, která je nenáročná a kde se dobře orientuje. Spouštěcím mechanismem toho, že zapálil nevinou oběť, byl alkohol,“ přiblížila duši obžalovaného psycholožka Marta Skulová. To, že Lukáš vsoudní síni ztratil paměť nebo lhal, je podle znalců účelové chování. „Domluvil se skamarády, že budou zatloukat. Fanatickým rasistou rozhodně není,“ doplnila Skulová.

BIS: Sledujeme je

Extremisté jsou pod drobnohledem agentů Bezpečnostní informační služby, kteří mají radikální hnutí pod kontrolou. „V posledních měsících vzrůstá u českých neonacistů zájem o veřejné akce s politickým kontextem. Jejich hnutí je decentralizované, otevřeně se k němu hlásí přibližně tři až pět tisíc lidí, roztroušených v malých, nezávislých regionálních skupinách,“ uvedl mluvčí Bezpečnostní a informační služby Jan Šubert.

Podle posledních zpráv agentů síla extremistů slábne. „Na široce organizované destruktivní akce nemají dostatek sil, peněz a prostředků. Jediné co lze od nich očekávat mohou být násilné izolované činy jednotlivců nebo malých skupin,“ upozornil Šubert.

Bez ohledu na relativně nízký stupeň bezprostřední společenské hrozby nelze před neonacisty zavírat oči apřecházet je mávnutím ruky. „Problém by mohl nastat vokamžiku, kdy by se mezi nimi objevil charismatický vůdce – schopný politický manažer, populista ademagog vjedné osobě,“ zauvažoval Šubert. A právě proto agenti tajných služeb jakýkoliv vývoj apohyb na české neonacistické scéně sledují.

Upálený bezdomovec

Jeden zposledních případů žhářského útoku na člověka se odehrál vBrně před čtyřmi lety. Jan Fabian a jeho kamarád Tomáš Vaďura zapálil na lavičce u obchodního domu Tesco vbrněnské Úzké ulici šestapadesátiletého bezdomovce. Muže nejprve kriminalisté obvinili zvraždy, soud ale jednání mužů překvalifikoval na nedbalostní ublížení na zdraví. Fabiana odsoudil brněnský krajský soud vbřeznu 2004 na šest let do vězení, Vaďura musel za mříže na tři a půl roku.