Trička, mikiny, džíny, bundy a další oděvy světoznámých značek nabízeli tři padělatelé přes internet. V noci na čtvrtek je zadrželi brněnští celníci, kteří udělali razii v jejich skladě.

„Tři muži nabízeli a prodávali textilní zboží opatřené chráněnými logy světových značek například Replay, Von Dutch, Ed Hardy, Diesel a Tommy Hilfiger formou internetového obchodu. Celníci prohlédli řadu bytových a nebytových prostor, kde zajistili bezmála čtyři tisíce kusů textilního zboží,“ řekl mluvčí Celního ředitelství Brno Oto Ploch. Kdyby se podle něj podařilo padělatelům zabavené zboží prodat, vznikla by majitelům ochranných známek vysoká škoda. „Odhadujeme, že by mohla být víc než pět milionů korun,“ upřesnil Ploch.

Zadržená trojice putovala do rukou policie. V případě prokázání jejich viny jim hrozí trest v podobě dvou roků ve vězení, propadnutí věci a pokuta. Podle celníků jde o první případ prodeje padělaného textilního zboží formou internetového obchodu. „Ceny uváděné za toto textilní zboží byly srovnatelné s cenami originálních výrobků. Avšak kvalita zboží byla srovnatelná s takovým, které nabízejí stánkaři na příhraničních tržnicích,“ přiblížil zabavené plagiáty jeden z celníků, který na případu pracoval.

Brněnskému Deníku Rovnost se podařilo zjistit, že šéfem obchodníků s plagiáty byl dvaadvacetiletý Michal Horký z Brna. Jeho firma Hotgoods International existovala necelých pět měsíců. Na internetových stránkách Hotgoods.cz nabízela společnost tisíce druhů oblečení. Téměř všechny oděvy byly padělané. Stránky jsou stále funkční a zákazníci si pořád mohou zboží objednávat. Na reklamační telefon se však nedovolají.

Na Horkého podnikatelské aktivity upozornila konkurenční firma Ed Hardy z Prahy, která má exkluzivní zastoupení na prodej textilu zmíněné značky pro Českou republiku. „Horký nejednal seriózně. Šunt, který prodával, se po několika vypráních rozpadl. Zákazníci chodili s reklamacemi za námi, což nás každopádně velmi poškodilo,“ řekl majitel pražské firmy Petr Vacík. Při razii celníků v Brně byl u toho, když zabavovali padělané zboží.

Zabavené padělky nebyly příliš kvalitní. „Některé čepice nebo trička byly opatřené pouze nažehlovacím obtiskem. Podvedení zákazníci na plagiát nepřišli hned, ale až ho doma rozbalili z krabice. Na internetových stránkách totiž není originál od padělku k rozeznání,“ poznamenal Petr Němec, který je šéfem internetového obchodu společnosti Ed Hardy Česká republika.

Přestože se redaktor brněnského Deníku Rovnost snažil jednatele firmy Hotgoods vypátrat, v místě trvalého bydliště nebydlí. Podle obchodního rejstříku by měl žít v ulici Vlasty Pittnerové v brněnských Řečkovicích. „Odstěhoval se asi před rokem a od té doby se v domě neukázal,“ potvrdila jedna ze sousedek stíhaného podnikatele.