„Letos jsme zařadili do terénu až polovinu policistů oblečených do civilního oděvu. Proto mohou mít lidé pocit, že policisty nevidí tak často,“ uvedl Marián Karas z policejního pohotovostního pořádkového odboru. Přesto se zdá, že je tato metoda úspěšná. „V porovnání s předchozími roky jsme zaznamenali až pětinásobnou úspěšnost při odhalování kapesních zlodějů,“ pochlubil se dále Karas. Zároveň ale upozornil na rok od roku se snižující pozornost lidí. Nejvíce pak policisty zaměstnávají nedbale odložené dámské kabelky a zapomenuté peněženky na pultech obchodů. „Každých dvacet minut přijde někdo nahlásit ztrátu nebo krádež peněženky. Na druhou stranu ale musím říct, že chodí i ti, kteří chtějí nalezenou peněženku vrátit,“ dodal Karas.

Toto období neznamená pouze blížící se vánoční svátky, ale také bujaré oslavy konce roku. Také na problémy, které s těmito událostmi souvisejí, pamatují policisté z pořádkového odboru. „Hodně starostí máme se samozvanými ohňostrůjci, kteří rakety střílí hlavně proti sobě. Pravidelně začínají pět minut před půlnocí a končívají zhruba ve čtvrt na dvě v noci. Dále nás zaměstnává také otázka, kam umístit opilé osoby, neboť na Silvestra je záchytka plně obsazená již od čtyř hodin odpoledne,“ popsal strasti silvestrovské policejní služby Karas.

Jak to tedy bude vypadat o svátcích s policisty? „Na Štědrý den a po následující dva dny volna počítáme s nasazením minimálně čtyř hlídek. Poslední den v roce pak do terénu vyšleme čtyři až šest uniformovaných hlídek a tři dvojice „v civilu“ – jedna bude brněnské ulice střežit ráno, druhou bude možné potkat odpoledne a třetí se pak ve městě bude pohybovat večer,“ popsal Karas zajištění bezpečnosti ve městě o svátcích.