Čerstvý třicátník Radek Pohlodko z Brna oslavil své kulaté narozeniny poněkud netradičním způsobem. Stejně jako ostatní narozeninové děti nejprve popíjel, koncovka však byla trochu jiná. Protože mu došly peníze a on měl ještě chuť „na jedno“, rozhodl se, že si na alkohol vydělá po svém. Přepadl bezbrannou ženu o berli. A brněnský krajský soud ho za to včera poslal do vězení. Bude tam dvanáct a půl roku.

Sedmapadesátiletá zubní technička Vladimíra Zemková se vracela jedním z brněnských nočních spojů z práce. Radek Pohlodko se právě vracel z restaurace Zagreb, kde oslavoval své třicáté narozeniny spolu se svou přítelkyní Ivetou Knotkovou. „Odcházeli jsme spolu. Po chvíli se Radek odpojil a já zamířila na autobus. Ještě jsem stála na zastávce, když jsem ho zahlédla, jak kolem mě proběhl,“ uvedla před soudem Knotková.

To už měl v ruce svůj lup – kabelku napadené ženy. Radek Pohlodko si ji vyhlédl, když vystupovala z tramvaje v Palackého ulici v brněnském Králově Poli, a chvíli ji sledoval. Jeho budoucí oběť si toho všimla a začala být nesvá. Neuklidnilo ji ani to, když začal předstírat, že telefonuje. Jakoby tušila další sled událostí. Zrychlila a u nejbližšího domu začala zvonit na všechny zvonky.

Pohlodko ji přesto dohonil a snažil se jí strhnout z ramene kabelku. Jeho oběť se začala bránit. Pohlodko ji tedy udeřil do oka a čekal, že její odpor povolí. To se však nestalo a Zemková dál pevně držela kabelku. Nakonec upadla a Pohlodko ji za popruh stržené kabelky táhl několik metrů, až svůj boj konečně vzdala a kabelku pustila.

Obsah kabelky ho zřejmě moc nenadchl – Zemková v ní měla něco málo přes tisíc korun, mobilní telefon, líčidla, doklady a platební kartu. Pohlodko dal mobil a šminky své přítelkyni a peníze utratil. Za co jiného než za alkohol. Zbylý obsah kabelky odhodil.

Lupič je recidivista
Pohlodko přitom není u soudu žádným nováčkem – toto prostředí je mu víc než vlastní. Na lavici obžalovaných seděl už několikrát. „V jeho případě zákony mluví o takzvaném zvlášť nebezpečném recidivistovi. Za zdmi vězení strávil celkem šest a půl roku, které si odseděl za šest provinění. Naposledy se u soudu zpovídal zcela nedávno - letos v červenci ho senát odsoudil za vyhrožováním policistům,“ uvedl mimo jiné v odůvodnění rozsudku předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Novotný. I proto byl konečný trest tak vysoký.

Pohlodkovi přitížily i znalecké posudky, podle kterých je duševní stav napadené ženy i po téměř deseti měsících velice špatný. „Paní Zemková utrpěla posttraumatický šok. Ani dnes na tom není nejlépe. V důsledku útoku má strach z cizích lidí a bojí se sama vycházet ven. Dříve se dokonce léčila na psychiatrii a brala antidepresiva. Po útoku nastoupila do pracovní neschopnosti, která i nadále trvá,“ popsala psychický stav napadené ženy psycholožka Zuzana Švehláková. O traumatu Zemkové svědčí také to, že její výpověď před soudem se odehrála s vyloučením veřejnosti. „Jakákoliv připomínka trestného činu by její stav mohla ještě více zhoršit,“ doplnila Švehláková.

Státní zástupkyně i Pohlodkův obhájce si ponechali zákonem stanovenou lhůtu k podání odvolání. „S výší trestu jsem spokojená, je dokonce ještě vyšší než ten, který jsem původně navrhovala,“ uvedla po skončení jednání státní zástupkyně Eva Žďárská. Podle jejího názoru uložený trest odpovídá společenské nebezpečnosti a osobě pachatele vůbec. „O závažnosti činu svědčí také volba oběti. Pohlodko si vyhlédl starší ženu, která se opírala o berli, a kde mohl předpokládat minimální odpor,“ objasnila Žďárská svůj pohled na závažnost pachatelova jednání.

Hájit zločince? Pro obhájce těžké
Se složitostí obhajoby svého klienta byl již dopředu smířený i Pohlodkův advokát Zdeněk Vebera, který tak v podstatě potvrdil slova státní zástupkyně.
"V tomto případě byla moje pozice obzvláště složitá. Jedná se o natolik zavrženíhodný skutek, kde prostor pro obhajobu není příliš veliký,“ prohlásil Vebera. Zároveň dodal, že v případném odvolání nepůjde ani tak o otázku, zda-li Pohlodko skutek spáchal, ale o konkrétní výši trestu. Pokud se některá ze stran odvolá, bude se kauzou zabývat olomoucký vrchní soud.