Rojík měl podle žaloby trápit svého tehdy sedmiletého syna. Chlapec to neunesl a pokusil se o sebevraždu – chtěl se oběsit. Naštěstí neúspěšně. Když si šrámu na krku hocha všimla učitelka ve škole, obrátila se na policii. Věc tak dospěla až k soudu.

„Rojík chlapce týral nejméně dva roky. Vyčítal mu vadu řeči i to, že chtěl často spát u matky, na níž si vytvořil citovou závislost,“ uvedla v řízení před znojemským soudem okresní státní zástupkyně Naděžda Březinová.

Podle vyjádření soudních znalců stojí za vším mužova závislost na alkoholu, který prý zhoršoval Rojíkovo jednání. Přesto nijak neovlivňoval jeho rozpoznávací schopnosti. Soud mu proto v květnu nařídil ambulantní protialkoholní léč­bu.

Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě se Rojík na místě odvolal. Odmítl tehdy vypovídat a soudci se tak museli spokojit s jeho výpovědí z přípravného řízení. Muž trval na tom, že je nevinný a proti trestnímu stíhání dokonce podal stížnost.

Rojíkova obhájkyně Jana Řezáčová pak u obou soudů argumentovala tím, že řízení zcela neprokázalo vinu jejího klienta. Senát krajského soudu však dal za pravdu znojemským kolegům.

Podle předsedy senátu brněnského krajského soudu Zdeňka Lukovského postupoval soud nižší instance při hodnocení důkazů správně. „Při rozhodování jsme také přihlédli k nařízené protialkoholní léčbě. Teprve realita ukáže, zda–li bylo rozhodnutí správné,“ odůvodnil zamítavý postoj odvolacího soudu Lukovský.

Pokud by Rojík nerespektoval rozhodnutí soudu a nedocházel na léčení, podmíněný trest by se změnil v trest nepodmíněný. Rojík by tak putoval na tři roky do vězení. Zároveň by se musel podrobit ústavní protialkoholní léč­bě.

Včerejšího jednání odvolacího soudu se zúčastnila pouze Rojíkova právní zástupkyně Jana Řezáčová. Zda se Rojík s potvrzením původního trestu smíří, tak nemohla říct.

Pavel Rojík