Ani příslib spořádaného života, ke kterému se zavázal jeden z obžalovaných, nepřiměl v pátek senát brněnského krajského soudu ke shovívavosti. Soudci v případu napadení a upálení devětadvacetiletého Roma Jana Tótha uložili jeden nepodmíněný a tři tresty s podmíněným odkladem na dobu pěti let. Činu se dopustila čtveřice mladíků v čele s dvacetiletým Jurajem Lukášem letos v květnu v Hodoníně.

Tragédie se odehrála za hodonínským obchodním domem Centrum. Čtveřice mužů tam nejprve fyzicky napadla Jana Tótha. Poté ho Michal Vala polil toluenem a Juraj Lukáš zapálil. Tóth po pěti dnech v nemocnici následkům zranění podlehl. Rozdíl v trestech vysvětlila soudkyně Jaroslava Bartošová. „Přestože jednání obviněných by mohla ukazovat na společný úmysl, ten se nakonec soudu nepodařilo prokázat,“ uvedla v odůvodnění rozsudku.

Dva z obviněných – Juraj Lukáš a Michal Vala – se snažili očekávaný trest zmírnit tím, že se káli. „Svého činu lituji a slibuji, že budu řádně pracovat a žít,“ pokoušel se předsedkyni senátu obměkčit hlavní obviněný Lukáš.

Od soudu odešel s trestem ve výši třinácti a půl roku. Po jeho odpykání jej čeká vyhoštění do Slovenské republiky, jejímž je občanem. Ostatním obviněným senát uložil tresty podmíněné, a to shodně ve výši jednoho roku. Pokud tedy budou příštích pět let „sekat dobrotu“, nemusejí se obávat toho, že by poznali svět za vězeňskými mřížemi. Soudkyně Bartošová zdůvodnila i následné vyhoštění Lukáše z Česka. „Juraj Lukáš žije v České republice již třináct let. Za tu dobu nebyl schopný zažádat o české občanství. Dokonce ani pořádně nepracoval a nechal se živit rodiči. Využíval tak dobrodinní státu, který ho přijal na svém území,“ dodala Bartošová.

Soud se zabýval i otázkou, zda v případu nehrála roli rasová nenávist. Mladíci ale jakékoli rasové důvody odmítli a čin odůvodnili odporem vůči osobám zneužívajícím návykové látky. „Polil jsem ho proto, abych mu ukázal, jak je to hnusné, když někdo smrdí toluenem,“ vypověděl již dříve Michal Vala. Dodal, že netušil, co bude následovat. Totiž že Juraj Lukáš škrtne zapalovačem a Tótha zapálí. To byl také jeden z důvodů, proč soud za vraždu odsoudil jen Lukáše a ostatním třem mužům dal podmínku za výtržnictví.

„Není sporu o tom, že obvinění sympatizují s některým z extremistických hnutí. přesto nelze veškerá jejich jednání přičítat motivům rasové nenávisti. Pro to chybí konkrétní důkazy,“ vysvětlil státní zástupce Milan Richter. Juraj Lukáš se proti rozsudku na místě odvolal.

Čtěte více:

- Kauza upálený Rom: Svědkové si nemohou vzpomenout

- Obžalovaní z vraždy Roma jsou prý neonacisté


PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI