Devětadvacetiletý Hong Phuc Nguyen se v Brně před šesti lety oženil. Na tom není nic špatného. Vzal si mladou dívku, která měla kromě krásy, inteligence a šarmu ještě něco. A to něco muže Vietnamu zajímalo ze všeho nejvíce. Měla české státní občanství.

Tím, že se s ní Nguyen oženil, mohl o občanství v Česku požádat také. Nakonec o ně nepožádal a s manželkou se chtěl rozvést. Dřív, než ho od stolu a lože oddělil soud, stihl se podruhé oženit. Ve Vietnamské socialistické republice. A tím spáchal trestný čin dvojího manželství. Přestože mu hrozilo až dvouleté vězení, soudy byly mírnější.

Dvě svatby za deset tisíc korun
„Letos v srpnu uložil Hong Phuc Nguyenovi brněnský městský soud peněžitý trest ve výši deset tisíc korun. Pokud by částku nezaplatil, musel by do vězení. Státní zástupce se ale proti verdiktu odvolal, protože s trestem nebyl spokojený,“ řekl soudce brněnského krajského soudu Petr Hlavina.

Žalobce chtěl, aby byl trest přísnější. „Trest je velmi mírný a uložená sankce má výši jako při lehčí dopravní nehodě nebo přestupku,“ zdůvodnila státní zástupkyně Milena Čečotková napadený verdikt. Podle ní je dvojí manželství na jihu Moravy velmi ojedinělým trestným činem. „Za mou pětadvacetiletou praxi jsem se s podobnou kauzou setkala jen jednou. A teď podruhé. Už si ani nepamatuji, o co se před mnoha lety jednalo,“ poznamenala Čečotková.

Za dvě ženy do vězení, rozhodl soud
Brněnský krajský soud po dlouhé poradě senátu nakonec verdikt soudu prvního stupně zrušil. Deset tisíc korun sice Nguyen platit nemusí, ale hrozí mu vězení. „Uložili jsme mu trest v podobě pěti měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Souhlasíme totiž s tím, že trest soudu prvního stupně byl příliš mírný,“ řekl v rozsudku předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Flídr.

Přestože je dvojí manželství relativně vzácným činem, soud je toho názoru, že rozsudek musí mít váhu prevence. „Není možné, aby se v Česku vdávali a ženili lidé, kteří už v manželském svazku žijí. Stejné je to i v případě, když ženatý či vdaný člověk uzavře manželství v zahraničí,“ zdůraznil Flídr.

Více manželek? Problém hlavně cizinců
Dvojí a víceré manželství je problémem především cizinců, kteří se na jihu Moravy žení nebo vdávají čistě ze zištných důvodů. Mají totiž jistotu, že se nemusí vracet do země, odkud přišli.

Kuriózní případ se na jihu Moravy stal před deseti lety, kdy policisté odhalili hned dva muže a jednu ženu z Vietnamu, kteří uzavřeli sňatek s českými protějšky. Jak policisté zjistili, cizinci byli ve své vlasti již jednou řádně oddáni. Vzhledem k tomu, že se na všechny tři cizince vztahovala amnestie prezidenta České republiky z února roku 1998, bylo trestní stíhání proti podezřelým později odloženo.

Za poslední dva roky soudy v Jihomoravském kraji dvojí manželství neřešily. „Na krajském soudě ani okresních soudech pod něj spadajících neevidujeme jediný případ týkající se dvojího manželství,“ potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.