Viktor čistič, profesionální zabiják nebo nájemný vrah. Taková jsou nejčastější oslovení lidí, kteří za úplatu zařídí likvidaci člověka.

Nájemné vraždy nejsou sice na jihu Moravy časté, přesto se do policejních statistik tu a tam dostanou.

„Evidence nájemných vražd se vede od roku 1999. Dříve se zahrnovaly pod vraždy bez rozlišení. Velmi těžko se prokazovaly, někdy dokonce vypadaly tak přirozeně, že se vyšetřovaly jako nehoda,“ uvedla Eva Pokorná z policejního prezidia.

Aby si byl zadavatel vraždy jistý, že tělo nepohodlné oběti zmizí z povrchu zemského, musí sáhnout hlouběji do kapsy.

„Záleží na solventnosti objednatele. Například pro chudšího zločince je dvacetitisícová částka za vraždu balík. Bombarďák s kvérem si bere víc, ale statisíce korun to rozhodně nejsou,“ řekl kriminalista Vladimír Matoušek z jihomoravské policejní správy.

Podle něj se dají nájemní vrazi najít v podsvětí, ale většinou jen přes několik dalších kontaktů. „Najít vraha napoprvé je skoro nemožné,“ dodal detektiv. Statisíce korun za likvidaci konkurenta vyplácejí například lidé, v jejichž obchodech se točí miliony. „Vraždy na objednávku většinou souvisí s rizikovým prostředím a podnikatelskými aktivitami,“ upřesnila Pokorná. Policejní statistiky to jen potvrzují. V poslední době se na jižní Moravě objevily i případy, kdy se mezi sebou likvidují cizinci, kteří se nepřizpůsobí zažitým „rajonům“ podsvětí.

Pokud je najatý zabiják z ciziny, okamžitě po činu zmizí. Neplatí to ale ve všech případech. „Někdy je najmutý vrah motivovaný nejen odměnou, ale i obavou o svůj život, rodinu nebo blízkého člověka. Jindy to jsou dluhy,“ přiblížil profil „zakázkového“ vraha psycholog František Skřivánek.

Čím více peněz zabiják dostane, tím lépe ukryje tělo. Za nájemnou vraždu, která se odehrála loni na podzim v Brně, zaplatila dvaadvacetiletá žena sto tisíc korun. Chtěla odstranit svého manžela.

Vrazi ho shodili z lávky nad brněnskou Sportovní ulicí a policie případ vyšetřovala jako nehodu. Teprve letos na jaře detektivové zjistili, že to byla vražda na objednávku.