Pokud by šestačtyřicetiletému podnikateli Daliboru Koppovi vyšel podnikatelský plán, mohl se stát největším nelegálním vývozcem zbraní zČeska do ciziny. Zobchodu sice sešlo, ale i tak sedí obchodník zPavlic na Znojemsku před trestním senátem brněnského krajského soudu.

Žaloba viní Koppa z přípravy prodeje milionů kusů munice a tisíců pušek, kulometů a dalších zbraní do několika zemí světa. Mimo jiné i do Iráku. Navíc chtěl podle žaloby dovézt zUkrajiny společně sdruhým obžalovaným jedenasedmdesátiletým Jiřím Ondrouchem zbraně za bezmála dva miliony dolarů. Za to oběma mužům hrozí až desetiletý trest vězení.

Líčení připomíná dlouhý a nekončící příběh. „Soud už vyslechl všechny svědky kromě těch ze zahraničí. Obhajoba a Kopp navrhli svědecké výpovědi zUkrajiny a na ty se musí čekat,“ řekla státní zástupkyně Eva Žďárská. Nyní se senát zabývá nesčetně hodinami odposlechů telefonátů do zemí bývalého Sovětského svazu a Londýna. „Pokud to dobře půjde, skončí soud sodposlechy někdy vříjnu,“ odhadovala Žďárská.

Liberijská skrýš?

Dalibora Koppa zná celý svět. O obchodníka se zbraněmi se vminulosti zajímala americká FBI a jeho jméno znal i šéf Spojených národů Kofi Annan. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu po něm „pásli“ několik měsíců vrámci tajné operace skrycím názvem Dudek. Kopp vroce 2004 využil toho, že na něj soud neuvalil vazbu a vycestoval do Libérie. „Tam ho zadržel Interpol, ale tamní soud ho propustil na kauci. Opětovně byl zadržen až loni vlednu vBruselu na letišti při návratu do České republiky,“ uvedla mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Pavlický podnikatel, který má na Znojemsku firmu se sanitární technikou, obžalobu popírá. Všechno je podle něj zinscenované. I vězení vLibérii. „Pětačtyřicet dní mě tam drželi neoprávněně. Museli mě pustit, ale ne na kauci, ale kvůli tomu, že česká policie nedodala soudu patřičné dokumenty,“ vysvětloval Kopp.

Súčelovou žalobou argumentuje i Koppův obhájce Milan Bedroš. „Žaloba stojí na vodě. Myslím si, že někdo chtěl Koppa dostat od nějakých kontaktů. Pokud to řeknu vulgárně, někdo ho chce dostat do tepláků,“ tvrdí Bedroš. Proces u brněnského krajského soudu ale podle něj postupuje korektně. „Při každém jednání se mi zaplňuje mozaika, která vkonečném důsledku zřejmě bude znamenat, že soud zprostí mého klienta viny,“ doplnil obhájce.

Kopp se v minulosti specializoval především na prodej vojenské vysokorychlostní munice do automatických zbraní. Zboží získával obvykle ve státech bývalého Sovětského svazu. Mezi země, kam Koppovy dodávky směřovaly, patřily státy v Africe, ale i Spojené státy americké.

Kvůli tomu, že prodával starou munici, mnohdy jen přebalenou do nových krabiček, čelil často problémům a ne všechny plánované transakce mu vycházely. Často se také spekulovalo o tom, že podnikatel spolupracoval s českými tajnými službami. Policie jej však začala stíhat až kvůli pokusu o vývoz střeliva do Iráku.