Z opilecké bitky mezi pěticí mužů se loni v polovině února stala krvavá rvačka. Na jejím konci byl jeden mrtvý muž a dva těžce zranění mladíci. Útočníci, kteří podle policistů vytáhli na oběti nože, z místa činu uprchli. Spravedlnosti ale neunikli. V pondělí dva třiadvacetiletí útočníci poprvé usedli na lavici obžalovaných před trestním senátem brněnského krajského soudu.

„Konstantin Erin z Ruska a Brňan Roman Holub loni v únoru v brněnské České ulici po předchozím slovním a fyzickém útoku napadli tři mladé muže. Měli v úmyslu je usmrtit. Jeden z napadených, Roman Bětík, na následky četných bodných ran zemřel v sanitce ve chvíli, kdy ho lékaři převáželi do nemocnice,“ řekla státní zástupkyně Eva Žďárská. Oba muže viní z pokusu o vraždu a z výtržnictví. Obžalovaným hrozí až patnáctileté vězení.

Přežili svou smrt
Zatímco jedna z obětí zemřela téměř okamžitě po útoku, další přežili. Omar Al Husejní, muž arabského původu, unikl smrti jen o vlásek. Čepel asi deseticentime­trového nože mu prošla hrudníkem k srdci. Při útoku ztratil mnoho krve. Z bezvědomí se probral až v nemocnici, kde o jeho život dlouhé hodiny bojoval tým lékařů. Třetí oběť rvačky, Martin Bojarský, měl po napadení vyražený dech, zlomený přední zub a rozbitou hlavu. I on měl štěstí. Stál opodál a hlavnímu útoku se vyhnul.

Obžalovaní muži tvrdí, že se s mladíky potkali už před hudebním klubem Remix nedaleko České ulice. Už tam se strhla rvačka. Bodání nožem ale popírají. „Zbraň jsem vůbec nedržel. Vlastně jsem ji u sebe neměl. Nůž měl Holub,“ házel vinu na svého kamaráda Konstantin Erin. Přeživší oběti ale policistům řekly, že do zemřelého muže bodal právě on. „To nevím, já to nebyl,“ trval Erin na svém.

Holub nepopřel, že by v ruce měl nůž, ale před soudem tvrdil, že na něj oběť naběhla. „Vytáhl jsem ho z kapsy pro výstrahu. Oni si totiž začali. Ten Arab se dokonce svlékl do půl těla a pořád vykřikoval, ať se jdeme s ním prát. Nůž jsem držel otevřený asi v úrovni pasu. Jak na mě jeden z mladíků skočil, nabodl se na něj,“ popisoval Holub tragickou noc.


Roman Holub a Konstantin Erin

Oba obžalovaní z místa činu uprchli. Erin jel taxíkem do brněnské Bystrce, Holub šel pěšky přes park v Lužánkách do Merhautovy ulice, kde měl tehdy prodejnu s oblečením. Nad ránem mu zavolal Erin, aby zahodil nůž někam do vody. Holub ho poslechl a vhodil nůž do kanálu. Policie vražednou zbraň později našla, ale nemohla na ní zajistit stopy DNA. Ty objevila na Holubových botách. Na nich byla krev mrtvého muže.

Dlouhé vyšetřování
Místo únorového útoku patří k těm, kudy projdou desítky lidí. V noci nevyjímaje. Je na něm několik bezpečnostních kamer. Na těch policejních se však střet mezi muži nepodařilo natočit. Kriminalisté mohli uzavřít vyšetřování až ve chvíli, kdy se jim podařilo vyslechnout všechny svědky, kteří se na místě činu pohybovali. Vyšetřování případu proto trvalo více než deset měsíců.

Detektivům se ale pachatele podařilo zadržet pouhé dva dny od vraždy. „Muže jsme tehdy vytipovali a zadrželi na základě získaných poznatků a informací od mnoha svědků. Útočníci reagovali podle všeho neadekvátně na slovní potyčku. Svoji roli zřejmě sehrál také alkohol. Konflikt pak vyvrcholil útokem nožem a smrtí jednoho ze dvou napadených mladíků,“ popsal tragédii kriminalista Zdeněk Krejčí.

Vražda v České ulici byla první loňskou vraždou v Brně. Celkem se jich minulý rok stalo osm. Kriminalistům se podařilo všechny objasnit. Brno je v počtu násilných útoků podle policejních statistik klidné město. V Jihomoravském kraji se loni odehrálo bezmála čtyřicet vražd.

Oběť útoku: Bodl mě Erin. Možná to byl Holub

Noc, na kterou nezapomene. Tak shrnuje Omar Al Husejní tragédii, která se odehrála loni v noci na sobotu sedmnáctého února. Ztratil tehdy svého kamaráda, Romana Bětíka.

Nepřežil bodná poranění, které mu podle žaloby udělali dva třiadvacetiletí útočníci. Konstantin Erin a Roman Holub. Ti se od včerejška zpovídají z trestného činu pokusu o vraždu a výtržnictví před brněnským krajským soudem.

„V pátek večer jsme si s Romanem dali sraz na Dominikánském náměstí. Šli jsme se bavit na diskotéku. Asi o půl třetí v sobotu ráno už nás to nebavilo a chtěli jsme jít domů. Ve městě jsme potkali kamaráda Martina Bojarského, který chtěl jít někam na panáka. Řekli jsme si, že půjdeme do klubu Remix,“ vzpomíná Al Husejní na chvíle před rvačkou.

U vchodu do hudebního klubu potkala trojice mladíků dva muže, kteří z Remixu odcházeli. Nechtěně do sebe žduchli. „Ten Rus se na mě zle podíval. Měl takový naštvaný výraz. Něco mi řekl rusky, sáhl do kapsy a vytáhl nůž. V tom okamžiku jsem shodil bundu a zaujal bojovou formaci,“ říká Al Husejní, který k soudu přišel svědčit z vězení. Tam si odpykává osmnáctiměsíční trest za výrobu drog.

Z první bitky před klubem Remix podle jeho výpovědi sešlo. Pětice se ale potkala o několik chvil znovu. U knihkupectví na rohu České a Joštovy ulice. „Byl jsem ve střehu, protože jsem tušil, že něco chystají. Znovu jsem si svlékl bundu a hodil ji na zem. Zvedl ji nějaký bezdomovec a začal z ní vytahovat mobil. Šel jsem tedy k němu, bundu vzal a jak jsem byl v předklonu, uslyšel jsem dusot. Otočil jsem se a viděl, jak Erin v rozběhu kopl Bětíka do hlavy. On se skácel na zem. Chtěl jsem mu pomoci, ale to už mě Erin bodl taky. Možná to byl Holub, já už v tom mám zmatek,“ popisuje Al Husejní útok.

Muž arabského původu si tak ani u soudu nedokázal vzpomenout, kdo jej bodl. „Nejblíže stál Holub, bylo to asi dva metry. To bylo hned potom, co ze mě začala stříkat krev. Snažil jsem se krvácení zastavit, ale usínal jsem. Pak už si nic nepamatuji. Jen to, jak mi policisté dávají první pomoc a doktoři mě nakládají do sanitky,“ tvrdí Al Husejní.

Mladík měl štěstí. Bodná rána minula srdce jen o pár milimetrů. Jeho kamarád Bětík takové štěstí neměl. Ještě než ho lékaři odvezli na operační sál, zemřel.