Dvě a dost možná i tři pivka pořádně zavařila šestadvacetiletému řidiči z Brna. Přestože měl popito, sedl za volant své Škody Felicie a rozjel se do centra města. Daleko nedojel. Alkohol totiž ovládl jeho reakce a dokonale je zpomalil.

„Pití před jízdou a nedodržení bezpečné vzdálenosti byly příčinou dopravní nehody, která se stala v neděli Žarošické ulici. Řidič felicie, který měl v krvi 1,11 promile alkoholu, zezadu narazil do terénního Nissanu X-trail. Na obou vozech vznikla škoda za více než dvacet tisíc korun,“ přiblížil karambol brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Opilý šofér, kterému se nic nestalo, zřejmě popíjení před jízdou proklel. „Nejenže okamžitě přišel o řidičský průkaz, ale čeká ho až padesátitisícová pokuta a ztráta bodů,“ doplnil Malášek. Alkohol ovlivňuje řidičovy reakce. „Jezdí povznešeně a při jakékoliv nepředvídatelné události selhávají. Přeceňují své schopnosti a je pak pro ně těžké adekvátně reagovat. Alkohol obecně reakce lidí zpomaluje,“ řekla dopravní psycholožka z brněnského Centra dopravního výzkumu Veronika Zehnalová.

Podle expertů sedají za volant opilí převážně mladší lidé. Brněnské Centrum dopravního výzkumu na toto téma dělalo před časem výzkum a zjistilo, že skleničku před jízdou si nejčastěji neodepřou mladíci okolo dvaceti let.

„Z rozboru také vyplynulo, že s alkoholem v krvi bourají nejčastěji lidé, kteří absolvovali učňovský obor nebo střední školu. Naopak velmi málo jsou zastoupeni vysokoškoláci a lidé se základním vzděláním. Mezi řidiči-opilci je jen osm procent žen,“ uvedla Vlasta Rehnová, která na výzkumu pracovala.