Slunce svítí, ptáci zpívají, lidé se chystají na dovolenou. První prázdninový víkend bývá na jihomoravských silnicích kritický. Letos tomu zřejmě nebude jinak. Policisté očekávají s počátkem prázdnin nárůst dopravních nehod. Policejní statistiky nejsou dvakrát příznivé. Pokud se na ně člověk dívá růžovými brýlemi, zjistí, že počet nehod klesá.

Černá jsou však čísla obětí dopravních nehod. „Na jihomoravských silnicích zahynulo od počátku roku do osmadvacátého června sto dvacet sedm lidí. To je o pětašedesát víc, než za loňský půlrok,“ řekla jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková. Začátek prázdnin nevidí policisté vůbec optimisticky. „Obáváme se nejen nárůstu počtu nehod, ale i mrtvých na silnicích. Proto řidiče vyzýváme, aby před cestou do zahraničí důkladně zkontrolovali technický stav vozidla a při jízdě nezapomínali dělat po asi každých dvou stech kilometrech přestávky,“ zdůraznil šéf jihomoravské dopravní policie Leoš Tržil.

Exodus na jih

Drama na silnicích vypukne už vnoci z pátku na sobotu. Trasy khraničním přechodům budou zřejmě nejzatíženější. „Do sobotního večera čekáme největší nápor na všech jihomoravských hraničních přechodech. Jsme na něj však připraveni,“ vzkázal turistům mluvčí cizinecké a pohraniční policie Roman Pittner.

Turisté z Česka i Polska míří k Jadranu přes jihomoravské hraniční přechody s Rakouskem Mikulov-Drassenhofen, Hatě-Klein Haugsdorf a dále přes česko-slovenský dálniční přejezd Lanžhot-Brodské. Přechody jsou plné aut z pátku na sobotu, kdy turisté odjíždějí na jih a v sobotu a neděli, kdy se vracejí.

Hraniční přechody vMikulově, Hatích a Lanžhotě posilují policisté zjiných oddělení. „Pokud by vznikly kolony, řešili bychom je operativně. Nemáme zájem zdržovat lidi, kteří míří na zaslouženou dovolenou,“ doplnil Pittner.

Někteří Brňané odložili odjezd až na následující pondělí. „Myslím si, že víkend bude hlavně na dálnicích jedna velká katastrofa. Jedu na dovolenou skaravanem, takže nejsem vázaný nástupním termínem. Srodinou proto vyjedu až vnoci na pondělí,“ řekl sedmatřicetiletý Jindřich Staněk. Podle něj bude počátkem týdne dopravní situace o mnoho klidnější. „Ti, kteří spěchali, už budou dávno u moře. Možná kněmu jeli déle, protože uvízli vzácpě. Jedu sice o den dva později, ale vklidu,“ plánoval cestu kJadranu Staněk.