Manévry se štěrbinovou kamerou. Tak by se dala nazvat operace při hledání dvou mladých mužů, kteří se ukrývali ve stropních mezerách Bobycentra v brněnské Sportovní ulici.

Mladíci přišli do zábavního centra s největší pravděpodobností loupit. Vyplašil je alarm a snažili se skrýt ve stropních škvírách. Jednoho pachatele policisté dopadli, druhého usilovně hledali několik hodin.

„Na místě činu byly rozbité dveře a zvednutý podhled na stropě. Nikdo z vedení Bobycentra nevěděl, kam labyrint vede, a tak museli policisté zavolat hasiče, kteří mají na hledání lidí v nepřístupných terénech techniku,“ řekla kriminalistka Olga Pifková, která na případu pracovala. Kromě rozbitých dveřích nevznikla v kasinu žádná škoda. Pachatelé, kteří se dovnitř dostali, nic nevzali.

Ranní alarm
Policejní akce, do níž se zapojily bezmála dvě desítky policistů, začala krátce před pátou ráno. „Alarm zareagoval na pohyb lidí ve Sportcasinu, které stojí v areálu Bobycentra. Uvnitř ale nikdo nebyl. Jedinou stopou byly rozházené podhledy ve stropě. To nás upozornilo na skutečnost, že se pachatelé mohou pohybovat v mezerách anebo v klimatizaci,“ řekl šéf bezpečnostní služby Bobycentra Luboš Janáček.

Ve chvíli, kdy policisté prohledávali Bobycentrum, se náhle v kasinu zjevil čtrnáctiletý a velmi špinavý chlapec. Byl zaprášený a vypadalo to, jako by z prostor ventilace vypadl. „Až do pozdního večera ho vyslýchali policisté. Hoch měnil každou chvíli výpověď, takže na jeho povídání zřejmě moc nedáme,“ přiblížil výslech brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Přestože policisté prozkoumali každou část Bobycentra, druhého pachatele, kterým byl s největší pravděpodobností také malý chlapec, nemohli svými silami najít. A tak zavolali hasiče. Ti mohli v praxi poprvé vyzkoušet štěrbinovou kameru.

„Používáme ji v těžko přístupných místech, jako například při hledání v sutinách spadených domů nebo ve studnách. Kamera má šedesátimetrový kabel a dostane se opravdu daleko,“ přiblížil technickou pomoc velitel družstva hasičů Jiří Buček. Kamerou, která projde i osmicentimetrovým otvorem, prozkoumávali stropní podhledy přes dvě hodiny. Marně. „Nikoho jsme nenašli. Hledaný člověk se zřejmě někudy protáhl a utekl ven,“ dodal Buček.

Štěrbinovou kameru mají jihomoravští hasiči teprve půl roku. V akci ji ještě nepoužili. „Zařízení vyvinula Fakulta elektroniky a komunikačních technologií při Vysokém učení technickém v Brně a stále se vyvíjí. Brněnští hasiči jsou jediní, kteří tuto kameru nemají pro komerční účely. Při hledání po zmizelých pachatelích jsme štěrbinovou kameru poprvé použili naostro,“ upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Zařízení podle něj stálo bezmála půl milionu korun a zaplatil jej brněnský magistrát.