Eliška Šmídová zpozorní kdykoliv se ozvou před domem kroky a někdo jí zaťuká na dveře. Čeká, že se doma objeví její dcera, která před více než dvěma měsíci zmizela. Od začátku srpna pátrá po šestnáctileté Kateřině policie. Zatím bez výsledku.

„Neudělala to poprvé. Na jaře dovedla Katku policie, protože se také ztratila. Tehdy ale o ní věděly kamarádky. Údajně ji držel v zajetí chlapec, do kterého se dcera zamilovala,“ tvrdí Eliška Šmídová z Hajan na Brněnsku. Týdny žije ve strachu, ale věří, že je Kateřina na živu. „Krátce před jejím zmizením jsem s ní byla na dovolené v Chorvatsku. Moc se jí to tam líbilo a ani se nechtěla vracet. Bála se sedmadvacetiletého mladíka, který se jmenuje Michal. Posílal jí dopisy a textové zprávy do mobilního telefonu. Možná je teď s ním,“ přemýšlí Šmídová.

První srpnový den odjela šestnáctiletá Kateřina Šmídová z domovských Hajan za zábavou za kamarádkou do nákupního a zábavního centra Olympia v Modřicích na Brněnsku. „Od té doby se dívka domů nevrátila. Na telefonní číslo své dcery volala matka několikrát, ale marně. Pohřešování tedy ohlásila policistům. Ti okamžitě prověřili všechna vytipovaná místa, ale bez kladného výsledku, a tak jsme po dívce vyhlásili pátrání celostátní,“ řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental.

Policisté vyslechli řadu svědků. V létě dívku viděli na mnoha místech v Brně. Patřilo mezi ně i hlavní vlakové nádraží. Někteří svědci se ale policii přihlásili pozdě a dívka je tak stále nezvěstná.

Na začátku září měla Šmídová nastoupit do středního odborného učiliště na Brněnsku ke studiu aranžérství. Ve škole se ale ani neukázala. „S tím, jak se prodlužuje doba pohřešování, vzrůstá obava o zdravotní stav dívky, stejně jako obava o to, zda se při nutnosti obživy nestala obětí trestné činnosti,“ upozornil Mergental.

Hlavní otázkou při pátrání po pohřešované dívce je důvod útěku z domu. Psychologové se shodují v tom, že některé děti utíkají jen tehdy, pokud mají problémy. „Většinou se jedná o děti z problémových rodin nebo z diagnostických ústavů. Chytí se špatné party lidí, berou drogy a ocitají se na šikmé ploše,“ přiblížila „útěkáře“ psycholožka Marcela Šindelářová-Langová.
To však zřejmě nebude případ dívky z Hajan. Alespoň ne podle matky. „Opravujeme domek a Katka se těšila, že bude celý zpravený. Neměla důvod utíkat,“ dušuje se Šmídová.
Kateřina Šmídová (na obrázku) je asi 170 centimetrů vysoká, má štíhlou postavu, hnědé delší vlasy a hnědé oči. Svědci, kteří dívku spatřili, mohou telefonovat policistům na číslo 974 626 443 nebo přímo na linku 158.