Víkend je pro mnohé lidi ve znamení zvýšeného pití alkoholu. Ke skupině, která mu holduje, však patří i řidiči. Policisté jich o víkendu přistihli několik desítek

Jen v Brně si za volant sedlo pod vlivem alkoholu třináct lidí. „Téměř polovině ze třinácti řidičů ukázal přístroj při orientační dechové zkoušce více než promile alkoholu v krvi. Jako zázrakem pouze jediný z řidičů zavinil dopravní nehodu,“ řekl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Karambol kvůli alkoholu zavinil pětačtyřicetiletý řidič Fordu Mondeo. Jel rychle a v Charbulově ulici v brněnských Černovicích dostal smyk. Auto bylo neovladatelné, vjelo na chodník a narazilo do zdi. „Naštěstí nebyl při havárii nikdo zraněn. V krvi měl řidič 1,96 promile alkoholu,“ doplnil k nehodě Malášek.

Alkohol i drogy

Víkendovou rekordmankou je však teprve třiadvacetiletá řidička Škody Pick Up, kterou kontrolovali policisté ve Štefánikově ulici. V krvi měla 3,78 promile. Policisté byli nekompromisní. Opilé ženě zadrželi řidičský průkaz a převezli ji do policejní cely k vystřízlivění.

Na druhém místě v pomyslném žebříčku hitparády opilců za volantem se o víkendu umístil jedenatřicetiletý řidič Škody Favorit. V Luční ulici nafoukal do přístroje, který odhaluje alkohol, 2,93 promile. Ani on se do auta nevrátil a klíčky od vozu i s řidičským průkazem odevzdal policistům.

„Na rozdíl od jiných, osmadvacetiletý řidič sportovního osobního auta Mercedes SLK v krvi alkohol neměl. Zkouška na přítomnost psychotropních látek ale byla pozitivní,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Procházková. Mladík si podle ní před jízdou „šlehnul“ jednu dávku pervitinu.

Policistům dochází s opilými řidiči a narkomany za volantem trpělivost. Nezbytnou součástí jakékoli policejní silniční kontroly na jihu Moravy proto bude nově bez výjimky dechová zkouška. „Rozhodlo o tom před nedávnem vedení jihomoravské policie. K nařízení jej vedly statistiky, které ukazují, že v regionu usedá za volant stále více opilých. Je nutné proti tomu rázně zakročit,“ řekl šéf jihomoravské dopravní policie Leoš Tržil.

Bez výjimky

Do trubičky dýchali dosud řidiči pouze při speciálních akcích zaměřených na odhalování podnapilých řidičů a v případech, kdy měli policisté podezření, že motorista před jízdou pil. „Nyní bude dechová zkouška automatická,“ doplnil Tržil.

Za jízdu pod vlivem alkoholu hrozí řidičům ztráta řidičského průkazu až na dva roky a také až padesátitisícová pokuta. „Nejhorší je, že většinou se opilcům nic nestane a při možné nehodě to odnesou nevinní lidé,“ zlobil se například šestatřicetiletý Jiří Koubek. Prý zásadový řidič. „Nejsem abstinent, ale do auta pod vlivem alkoholu jaktěživ nesednu,“ dušoval se.