Takoví jsou podle některých lidí dnešní mladí. O opaku se snažili přesvědčit studenti brněnských škol, kteří včera prošli cvičným testem fyzických zdatností pro zájemce o práci u policie.

Je čtvrtek, pár minut po deváté dopoledne. Ve sportovním areálu brněnského policejního ředitelství v Bauerově ulici se ozývá funění. Asi osm desítek studentů tam dělá přijímací fyzické testy k policii. Nanečisto. Přestože je pod mrakem, skrápí je pot. „Jsem sice sportovní typ, ale myslím si, že testy jsou náročné. Vyhořela jsem na klikování. Udělala jsem jen tři kliky. Limit je osmnáct,“ říká studentka Lucie Stružinská.

Byť je to křehká dívka, policie ženy nezvýhodňuje. Mají stejné testy jako muži. S kliky nemá problém Filip Žalud. Udělal jich pětasedmdesát na jeden zátah. „Mám trénink a docela mě práce u policie láká,“ usmívá. Pokud by si mohl vybrat, přihlásil by se ke speciálním jednotkám. „Chtěl bych být v řadách zásahovky. Viděl jsem pár filmů o jednotkách rychlého nasazení. Je to akční práce,“ tvrdí Žalud.