Slzy v očích a škrábání v krku pocítili pacienti, kteří se v pátek vydali do polikliniky sídlící na brněnském Žerotínově náměstí, jež je známá pod názvem Bílý dům. Protože zdravotnický personál nevěděl, zda se náhodou nejedná o únik jedovatého plynu, zavolal na pomoc hasiče. Ti po příjezdu na místo okamžitě evakuovali celou polikliniku.

„Hasiči postupovali od přízemí až do pátého patra. Zápach sílil od třetího podlaží, ale největší byl v pátém patře. To prohlédli hasiči v dýchacích přístrojích s měřícími přístroji,“ řekl velitel zásahu Vladimír Stehlík. Při podrobném prozkoumávání pátého patra našli hasiči prázdnou lahvičku. „Jednalo se o vystříkaný pepřový sprej, který lze dostat v obchodech pro vlastní obranu,“ dodal Stehlík.

Hledá se vtipálek?

Nádobu od pepřového spreje si z polikliniky odvezli policisté, kteří se případem i nadále zabývají. „Z předběžného vyšetřování vyplývá, že v poliklinice neznámý pachatel vystříkal pepřový sprej a nádobku v pátém patře polikliniky pohodil,“ uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková. Kdo mohl pepřový sprej na chodbě polikliniky vystříkat, policie neví. Mohlo se ovšem jednat i o neznámého vtipálka, který do zařízení přišel jen kvůli slznému útoku.

Budovu museli hasiči odvětrat. Teprve poté se dovnitř mohli vracet evakuovaní lidé. Většina navštívila zdravotnické zařízení s dětmi, protože poliklinika se na ošetřování dětí specializuje. „Myslela jsem si, že kontrolu u lékaře budu mít s mou dvouletou dcerou za chvilku odbytou. Místo toho jsme strávily půlhodinu čekání před ordinací, další hodinu postáváním venku a to nás ještě čeká další sezení v čekárně,“ zlobila se jedna z pacientek polikliniky, sedmadvacetiletá Lenka Kopřivová z Brna.

Podle ředitelky polikliniky Rut Svobodové se jednalo o ojedinělý případ. „Ve funkci jsem už šest let a za tu dobu se nic podobného nestalo. Naštěstí se nejednalo o jedovatý plyn a nikomu z pacientů se nic nestalo,“ oddychla si Svobodová poté, co hasiči ukončili zásah a odjeli zpátky na stanice.

Rychlý účinek

Dobře známé „slzáky“ nebo „kasry“ se prodávají ve sprejích od velikosti větší rtěnky nebo plnicího pera. Dají se nosit téměř vždy a použití je velmi snadné. „Názory na účinnost se velmi různí, od tvrzení o okamžitém kolapsu útočníka, až po úplné zavržení. Američtí policejní instruktoři, kteří sami na sobě zkoušeli obranné spreje, vyhodnotili jako nejúčinnější pepřový sprej v alespoň pětiprocentní koncentraci,“ uvedl kriminalista Ivan Chludil z policejního prezidia.

Pepřový sprej byl původně určený k ochraně před útoky zvířat. Člověka ale také paralyzuje velice rychle. Už kvůli tomu, že ve sprejích jsou přírodní látky. „Jejich hlavní výhodou je spolehlivý a okamžitý účinek. Látka způsobuje dočasné oslepnutí, dušnost, dráždivý kašel a silné pálení pokožky. Působí i na lidi se sníženým prahem citlivosti,“ tvrdí prodejce pepřových sprejů na svých internetových stránkách.