Zdá se, že Brno se stává dobrým podhoubím pro podvodníky. A ti mají stále nové a nové nápady. Stejně jako osmatřicetiletá žena z Ostravska, která v uplynulých dnech skončila v rukou brněnské policie. Účet, který jí kriminalisté za podvody vystavili, zatím činí šest set šedesát tisíc korun. Zřejmě ale není konečný.

„Kriminalisté zadrželi osmatřicetiletou ženu, která pod falešným jménem a s falešným právnickým titulem vylákala od prosince 2006 do loňského srpna od svých klientů bezmála sedm set tisíc korun,“ řekl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle vyšetřovatelů má podvodnice na svědomí přinejmenším dvaačtyřicet podvedených lidí a firem.

Žena: Jsem Coufalová. Magistra Coufalová

Podvedení lidé zadrženou ženu možná budou znát pod jejím smyšleným jménem. Představovala se jako magistra Lucie Coufalová. Na internetu pak pod hlavičkou firem Galanda, Dora Real, Light Soft, Sun a později také Medela nabízela zprostředkování úvěru. Přestože měla v Brně tři honosně vybavené kanceláře a vystupovala jako odbornice na úvěry a výběrová řízení, jednalo se jen o dobře promyšlený podvod.

Aby podvodnice vzbudila u svých klientů důvěru, neoprávněně používala titul Mgr. právnického vzdělání. Ve skutečnosti dostudovala „jen“ střední školu. „Žena nabízela svým klientům zprostředkování půjčky, vypisovala veřejné soutěže na dodávku počítačového vybavení firem nebo zajištění dopravy zboží pro nadnárodní řetězce,“ přiblížil podvodné jednání pachatelky jeden z kriminalistů, který na případu pracoval.

„Magistra“ si s potenciálním obchodním partnerem dohodla nejprve schůzku ve své kanceláři, kde od něj vybrala manipulační poplatek. V případě výběrových řízení se jednalo vratnou jistinu. Zálohy se pohybovaly od čtyř tisíc až do několika desítek tisíc. V jednom z případů si dokonce řekla o složení vratné jistiny v hodnotě sto dvacet tisíc korun. To když vyhlásila výběrové řízení na dodávku gastronomických zařízení v hodnotě několika milionů korun.

Výběrová řízení zpravidla vypisovala na internetovém portále www.e-poptavka.cz. „Avizovaná výběrová řízení se ovšem nikdy neuskutečnila, stejně jako žádnou z nabídnutých půjček nikdy podvedeným lidem a firmám nedal. Peníze, které od svých zákazníků žena vyinkasovala, totiž ani v jednom z případů nevrátila,“ uvedl Malášek.

Pozoruhodný je na příběhu podvodnice fakt, že na podnikavou ženu nakonec upozornili policii její vlastní zaměstnanci. Začali totiž pochybovat o jejím podnikání. A měli k tomu důvod. Kriminalisté pak zjistili, že ženu kvůli jiným podvodům hledají policisté po celé republice. Policisté nyní prověřují, zda podvedených lidí nebylo víc, a zda se škoda nevyšplhá k mnohem závratnější částce. Stíhané ženě hrozí za trestný čin podvodu až osmiletý pobyt ve vězení. „Tam také putovala hned po zadržení. Soud ji totiž za podvody odsoudil na dva roky za mříže. Trest si tedy už odpykává,“ dodal policejní komisař.

Úvěr? Raději z banky, radí odborníci

Před pochybnými společnostmi varují i spotřebitelské organizace. „Zájemcům o poskytnutí úvěru bych doporučila, aby se obraceli pouze na banky. Vůbec bych nevěřila nabídkám uveřejňovaným na internetu, obzvláště ne tehdy, pokud jsou pod nimi podepsáni konkrétní lidé,“ radí Gerta Mazalová z brněnské pobočky Sdružení obrany spotřebitelů.

Podle šéfky sdružení by zájemce měly odradit i další podvodné znaky. „Klient by měl mít možnost řádně si prostudovat smlouvu, aby věděl, co podepisuje. Zajímat by se měl také o roční procentní sazbu. Pokud se o ní společnost nikde nezmiňuje, je to varovný signál, že něco není v pořádku,“ řekla Mazalová.