Pokud by nebyla krabice plná zákusků předmětem doličným, určitě by její obsah policisté vyjedli. Možná i jako náplast za planý poplach. Bílá krabice ovázaná ozdobnou stužkou totiž ve středu krátce po osmé ráno zalarmovala ochranku budovy Ústavního soudu v brněnské Joštově ulici. Kvůli možnému teroristickému útoku přijeli na místo nálezu psovodi i pyrotechnici.

„Na místo jsme přijeli s policejním psem, který je vycvičený na hledání výbušnin a v pohotovosti byli i pyrotechnici. Po ohledání místa činu jsme zjistili, že v odpadkovém koši u vchodu do Ústavního soudu leží jen o cukrářská krabice, v níž bylo několik zákusků,“ řekl jeden ze zasahujících policistů.

Podezřelá krabice se našla ve chvíli, kdy v okolí přestupního uzlu městské hromadné dopravy vrcholila ranní špička. Tramvají ani cestujících se ale omezení netýkalo, takže doprava neměla ani minutu zpoždění.

Bomba na nádraží? Planý poplach

Tento týden se jedná už o druhý případ, kdy policisté s pyrotechniky zjišťovali, zda obyvatelům Brna nehrozí teroristický útok. První událost se stala v pondělí ráno. Tehdy volal anonym na linku tísňového volání 158, že v budově brněnského hlavního vlakového nádraží je bomba, která co nevidět vybuchne.

Policisté, kteří k frekventovanému místu vyjeli i se psy, ale žádnou trhavinu nenašli. A zatímco policisté hledali podezřelé zavazadlo či stroj s nataženým budíkem, kriminalisté zjišťovali, odkud neznámý člověk volal.

„Policisté zjistili, že nástražný výbušný systém na nádraží umístěn nebyl a také přišli na to, že si toto oznámení vymyslel padesátiletý muž, který je hospitalizovaný v psychiatrické léčebně,“ uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Chtěl odpálit školu do vzduchu

V pohotovosti byli tento týden i policisté v Kyjově na Hodonínsku. Na sekretariát tamního středního odborného učiliště volal muž, který chtěl sto tisíc korun. Jinak prý odpálí školu do vzduchu. Policie proto evakuovala z učiliště přes tři stovky studentů a zaměstnanců školy.

„Přestože areál prohlédli pyrotechnici a psovodi, bombu se jim najít nepodařilo. Policisté ale po neznámém pachateli, který šířil poplašnou zprávu pátrají. Pokud ho najdou, může takovému člověku hrozit až tříleté vězení,“ řekla mluvčí hodonínské policie Dana Prajková.

Čtěte více: Krabice od snědeného dortu zalarmovala pyrotechniky