Bílá pěna, láhev orosená. O chmelovém nektaru se zpívá nesčetně písniček. Pivo je také jeden z prvních alkoholických nápojů, s nímž se děti setkávají. Právě na ty, kterým ještě nebylo osmnáct let, se zaměřili brněnští strážníci. V sobotu večer se je snažili načapat v restauracích, hernách a hospodách. A slavili úspěch, což se dalo čekat.

Je sobota, krátce po šesté večer. Slunce zapadá. Do lokálů v Minské ulici v brněnských Žabovřeskách začíná zapadat místní omladina. V tu chvíli ještě netuší, že se brzy setká s muži v černých uniformách s bílým nápisem Městská policie Brno. Dvanáct strážníků nasedá do služebních aut a čeká je procházka po lokálech. Jejich první štace vede do Minské ulice, kde je podniků a heren jako máku. Obcházejí zhruba patnáct lokálů, v nichž načapají tři školáky, kteří mají před sebou natočený půllitr piva.

„Restaurace a herny kontrolujeme pravidelně. Zatímco v létě se zaměřujeme na dění v okolí stánků s občerstvením na Brněnské přehradě, podzim a zimu trávíme obcházením podniků poblíž centra města,“ vysvětluje velitel sobotního zásahu aktivitu tuctu strážníků. Podle něj je čas mezi šestou a osmou večer „mrtvý“ a v hospůdkách je klid.

„Tentokrát je to až podezřelé. Restaurace jsou prázdné a v některých nesedí ani normální hosté. Natož mladiství,“ krčí rameny velitel a nařizuje strážníkům, aby se stáhli. Další kroky dvanácti strážců zákona míří do brněnského Komína. V první herně natrefí jen na ospalého barmana. Lokál je úplně prázdný. Stejná situace se opakuje v restauraci Na Pijavě. U stolů sedí sotva pět starších chlapíků, kteří se koukají na televizi a popíjejí pivko. Skupina strážníků se proto přesunuje blíž centru města – do kulturního a obchodního centra Rubín v Žabovřeskách.

V malém lokále sedí u stolu dva kluci, kterým ztuhne úsměv ve chvíli, kdy do podniku vchází muži v černém. Musejí ukázat občanské průkazy. Když strážníci zjistí, že do osmnáctých narozenin zbývá oběma chlapcům více než rok, musejí si „dýchnout“. Jeden z mladíku bude mít sedmnáct roků za dva měsíce.

„Chodit na pivo je normální. Dal jsem si jedno a ani jsem ho nestačil dopít,“ říká David poté, co přístroj ukáže 0,14 promile alkoholu. Pivečko si dal s kamarádem proto, aby se mu lépe povídalo. „Byla to taková chlapská záležitost. Chtěli jsme si popovídat o holkách a k tomu zkrátka pivo patří,“ vysvětluje mladík strážníkům a pomalu se začíná oblékat. Musí totiž domů. Stejně jako jeho šestnáctiletý kamarád Jirka.

„Tady končíme, půjdeme jinam a dáme jich ještě několik,“ slibuje Jiří Davidovi, že sobotní noc ještě zdaleka nekončí. Z herny odchází s 0,30 promile. Barman musí sáhnout do portmonky. Strážníci mu totiž vypisují pokutový bloček na pět set korun. Platí, aniž by hnul brvou.

„Je to moje chyba. Nepoznal jsem jejich věk. Zdálo se mi, že jsou hoši starší,“ kaje se barman ze Slovenska. Prý je to pro něj poučením do budoucna. „Občanku chci po mládeži, která je už od podívání velmi mladá. Tentokrát jsem ji vidět nechtěl, ale příště si ji vyžádám asi od každého mladého hosta,“ uzavírá barman nepříjemnost.

Kontrola podniků není ze strany strážníků ojedinělá. Vedla je k tomu i skutečnost, že se brněnská mládež čím dál více opíjí. „Sobotní akce zaměřená na podávání alkoholu mladistvým nebyla určitě poslední. Zkontrolovali jsme dvě desítky zařízení a přistihli v nich pět dětí. V krvi měly zhruba 0,5 promile alkoholu,“ říká mluvčí strážníků Zdeněk Novák po skončení akce.

Ve všech případech se podařilo zjistit i člověka, který dětem nalil. „Musel zaplatit blokovou pokutu. Pokud by se bránil, musela by se případem zabývat přestupková komise,“ dodává Novák.