Když koně brněnská komise vyřadila z pražského oddílu jízdní policie, „dohodil“ ho podle informací brněnského Deníku Rovnost Vaněk právě Rakovi.
Ten získal špičkově vytrénované a klidné zvíře za jateční cenu. Ta se pohybuje od sedmi do jedenácti tisíc korun. Za několik týdnů ho ovšem prodal zhruba za trojnásobek na Slovensko a navíc bez patřičných dokladů.

Kůň se jmenuje Merlin a od policie musel kvůli zlomenině kopytní kosti.
„S panem Vaňkem se znám víc než dvacet let. Je to takový patron našeho kraje,“ vysvětlil vazby na brněnského policejního ředitele podnikatel se stavebními stroji Jiří Rak. Podle policie původně tvrdil, že se zvířetem už nebude dále obchodovat. „Ujistil nás, že má koně pro děti a proto jsme s prodejem souhlasili,“ poznamenal pracovník tiskového oddělení policejního prezidia Pavel Hanták.

Nový majitel však valacha po dvou a půl měsících prodal na Slovensko. Ale bez náležitých dokladů. Po nějakém čase se jízdní policii v Praze ozvala nová majitelka s tím, že ji dodnes chybí od koně potřebné doklady.

Podle informací brněnského Deníku Rovnost je Merlin stále v evidenci Svazu chovatelů vedený jako kůň, jehož majitelem je jízdní Policie ČR. Změnu musí provést nový majitel, tedy Jiří Rak. Šéf brněnských policistů Jaroslav Vaněk zpočátku zapíral, že podnikatele Raka zná. „Který Rak? Žádného neznám,“ tvrdil zpočátku. Až poté, co mu redakce připomněla, že mu zprostředkoval koupi koně, se rozvzpomněl. „Aha. To je pravda,“ uvedl Vaněk.
Transakci kritizuje organizace Transparency International. „Prodej státního majetku musí být efektivní, což v tomto případě nebyl. Policie to musí vysvětlit,“ uvedl David Ondračka.

Pro policii měl cenu masa, prodali ho za trojnásobek

Z ranní mlhy vystupují siluety ušlechtilých koní. Občas frknou, podívají se k šedivým nebesům a po chvíli zase skloní hlavu k podzimní pastvě. Ještě nedávno se mezi nimi pásl i valach Merlin, bývalý kůň z pražského oddílu jízdní policie. Na Moravě kdysi prožil i nespoutané dětství. ,,Byl to od narození šikula,“ vzpomíná jeho chovatel Oldřich Černoch z Kunína.

Žil na farmě ve Vlachovicích na Zlínsku u jednoho z největších obchodníků s koňmi na celé Moravě. U Miroslava Ševčíka. Tvrdí to alespoň jeho známý Jiří Rak, který přes chovatele Ševčíka prodal bývalého policejního koně Merlina. Od policie ho díky známosti s ředitelem brněnské policie Jaroslavem Vaňkem koupil za jateční cenu. Chtěl ho pro svá vnoučata. Má jich pět.

Čtrnáctiletý Merlin, zvyklý na vyhrocené situace, kdy musel čelit útokům fotbalových rowdies, anarchistů nebo skinheadů, se už těšil na zasloužený odpočinek na šťavnaté pastvině. Měl za sebou náročný výcvik a poradil si s ním jenom zkušený jezdec. ,,Párkrát jsem si na něj sedl, ale nebylo to ono. Pak ještě shodil mou vnučku, a tak jsem se ho rozhodl prodat. Obrátil jsem se na pana Ševčíka, který má s koňským obchodem bohaté zkušenosti,“ vysvětluje obchodník se stavebními stroji Jiří Rak.

V létě přijíždí do okolí Vlachovic hodně turistů. Jedním z nich byl i starší muž ze Slovenska. Má rád koně a Merlin mu padl do oka. Chtěl ho koupit pro svou dceru na jezdecké závody. ,,Předvedl jsem mu ho a navrhl, že pokud se mu neosvědčí, může ho vrátit. Až nyní se dozvídám, že kůň nemá potřebné doklady. Překvapuje mě, že sem kupec nepřijel a hledá je přes noviny. Já je ale nemám. Musí je mít Jiří Rak,“ zamýšlí se chovatel anglických plnokrevníků Miroslav Ševčík. V jeho stádě je samá elita. Jako plemeník tady stojí irský hřebec Ray of Light, vítěz derby. Merlin si v této společnosti musel připadat odstrčeně. Od policie ho vyřadila zlomená kopytní kost.

Jiří Rak koně údajně prodal za trojnásobek jateční ceny, a to bez splnění patřičných formalit. Na Svaz chovatelů českého teplokrevníka do Písku neposlal ani hlášení o změně majitele, a tak je Merlin stále ještě majetkem jízdní policie České republiky. Přitom dcera slovenského kupce ho koupila pro sportovní účely a bez patřičné dokumentace nemůže koně na Slovensku vůbec zaregistrovat.

,,Nový majitel musí do osmi dnů udělat změnu. Pokud ne, poruší plemenářský zákon a prováděcí vyhlášku,“ vysvětlila Markéta Nováková z evidence koní. Nezodpovězenou otázkou dále zůstává, zdali byl kupec informován o skutečném zdravotním stavu koně a důvodech jeho vyřazení od policie. Kůň s léčenou frakturou kopytní kosti podle odborníků není vhodný pro náročný trénink.

,,Pro chování Jiřího Raka nemám slušný výraz. Takový případ se nesmí stát. Na Merlinovi jsem jezdil. Byl to velice šikovný kůň. Pracovníci policie bohužel uvěřili slovům pana Raka,“ poznamenává vedoucí odboru služební hipologie a kynologie policejního prezidia Jiří Navrátil. Po Merlinovi nyní pátrají i pracovnící Slovenské jezdecké federace. Zatím bezúspěšně.