Non lege artis. Nestandardní léčba. Tak léčil podle žaloby Václav Jordán pacienty, které onemocněli rakovinou.

Loni v lednu ho za to brněnský městský soud odsoudil na dva a půl roku vězení. Jordán se proti verdiktu odvolal, ale krajský soud rozsudek zrušil a začal koketovat i s myšlenkou, že Jordán spáchal trestný čin ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Ve středu 22. srpna se proto kauzou začal zabývat opět Městský soud Brno.

„Mám za to, že Jordán ublížil nejméně dvěma pacientkám. Postupoval při jejich léčbě nesprávně a vědomě. Podával jim léky na nemoc, kterou vlastně ani neměly,“ řekl státní zástupce Michal Fiala. Podle něj Jordán věděl o nežádoucích účincích některých léků, přesto je pacientkám podával. Těm pak se pak dělalo často nevolno a vypadávaly jim vlasy.

„Trestní sazba se u tohoto činu pohybuje mezi dvěma až osmi lety vězení. Navrhuji zhruba polovinu trestu nepodmíněně do věznice s ostrahou,“ dodal Fiala. Jordán jako zaměstnanec onkologického oddělení Sdružení zdravotnických zařízení v brněnské Zahradníkově ulici také předepsal minimálně sto šedesát balení Eloxatinu.

Ze spisu vyplývá, že injekce s cytostatiky pak sám v lékárnách vybíral. Léky však mnozí pacienti ani nedostali, přestože jejich užívání zdravotním pojišťovnám vykázal. Navíc si Jordán vymýšlel zdravotní stav pacientů. V několika žádankách popsal zdravotní stav a metastázy v takovém rozsahu, které pacienti vůbec neměli. Od počátku tedy jednal s úmyslem získat majetkový prospěch pro sebe.

Rozsudek ve vleklé kauze padne ve čtvrtek 23. srpna odpoledne. Jordán se procesu neúčastní. Požádal o jednání v nepřítomnosti. Léčí totiž na jedné německé klinice. Tentokrát na oddělení gynekologie.