Jako k lesní zvěři se zachoval k patnáctiletému Karlu Pravcovi řidič, který ho loni v listopadu srazil. Šestatřicetiletý Petr Neisser z Lysic na Blanensku dnes kvůli svému jednání poprvé usedl na lavici obžalovaných před brněnským krajským soudem. Za pokus vraždy mu hrozí až patnáctileté vězení.

„Neisser jel se svou přítelkyní, devatenáctiletou Šárkou Suchánkovou, před půlnocí ve Škodě Octavia. V Kunštátě na Blanensku srazil na jedné z tamních křižovatek chlapce. Aniž by zastavil, z místa nehody ujel,“ řekla státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Těžko uvěřitelný sled událostí pokračoval po kolizi s Pravcem. „Neisser objevil tělo těžce zraněného hocha v kufru nabourané Octavie. Aby zakryl své jednání, odvezl ho krátce po půlnoci do lesa, kde ho položil zhruba deset metrů od silnice. Poté se vrátil domů a dělal, jako by se nic nestalo,“ doplnila Doležalová.

Pravec se v lese jakoby podruhé narodil. Nad ránem ho u silnice nedaleko Lysic na Blanensku objevil náhodný šofér. Chlapec se celý třásl, byla mu zima a vůbec nevěděl, kde je. V nemocnici bojoval tři týdny o život. Měl zlomené bérce, žebra, zhmožděná záda a těžký otřes mozku. Nyní je už v pořádku, ale má prý zlé sny. „V noci se pořád budím. Zdá se mi, že jsem v lese a úplně sám,“ uvedl Pravec před soudem.

Petr Neisser tvrdí, že rozjeté auto nemohl zastavit. „Kluk mi před auto vběhl. Byl jsem v šoku a vůbec jsem nevěděl, co dělám,“ hájil se Neisser. Událost ho mrzí a pokud by mohl, vrátil by vše zpátky. „Cítím, že jsem udělal velkou životní chybu a je to pro mne velké zklamání, že jsem nezavolal pomoc,“ doplnil Neisser svou výpověď.

Znalecké zkoumání ukázalo, že nehodu nezavinil. Pokud by tedy učinil to, co měl v plánu dodatečně, nebyl by vůbec trestán. Za neposkytnutí pomoci je souzena jeho přítelkyně, které však hrozí pouze rok za mřížemi.

Více si přečtete v zítřejším vydání Brněnského Deníku.