Jen málokdy se stává, aby soudce brněnského krajského soudu pronesl verdikt vsíni, která je obložena díly Jana Zrzavého, Václava Špály, Karla Valtra, Vojtěcha Sedláčka, či Kristiána Kodeta. Ve středu se tak stalo. Upříležitosti konečného rozhodnutí vpřípadu největšího padělatelského gangu vhistorii české kriminalistiky.

Rozsudek vyzněl nejhůře pro třicetiletého Jana Trojana. Za porušování autorských práv si za mřížemi pobude tři roky. Další dva obvinění muži, malíř Libor Prášil a překupník Josef Sedlák, dostali podmíněné tresty sodkladem na čtyři roky. Pokud by tedy spáchali další skutky, první by putoval na dva roky za mříže a druhý by si musel odsedět osmnáct měsíců. Sedmašedesátiletého Antonína Břímka pak soud obžaloby zprostilúplně.

Výši uložených trestů vysvětlil předseda senátu Aleš Novotný vtéměř hodinové závěrečné řeči. Zvrat vkauze podle něho totiž nastal poté, co loni na konci října zemřel Trojanův otec Jan. Jeho jméno totiž figurovalo na seznamu obžalovaných mužů. „Jeho smrtí se snížilo množství trestných činů, které uvádí státní zástupkyně vobžalobě. Právě on je pachatelem valné vetšiny znich,“ uvedl Novotný.

Podle žaloby se Jan Trojan mladší spojil smalířem Liborem Prášilem, který mu podle fotografií namaloval vletech 2003až 2004na pět desítek kopií obrazů malíře Jana Zrzavého. „Prášil za díla vyinkasoval tři sta tisíc korun. Trojan je pak sotcem prodával nejrůznějším zájemcům, galeristům a aukčním síním,“ napsala státní zástupkyně Vladimíra Novotná. Mužům přitom hrozil až dvanáctiletý trest vpodobě nedobrovolného pobytu ve vězení.

Spolu sotcem a synem Trojanovými čelili žalobě zpodvodu také další muži, kteří se postarali oprodej falz. Josef Sedlák, který padělané obrazy opatřil signaturou, a překupník Antonín Břímek.

„Přestože Sedlák nosí vysokoškolský titul, vystupuje vtomto případu jako osoba, která příliš dobře nechápe realitu. Itak ale musel vědět, co podepisuje,“ odůvodnil Novotný trest uložený Josefu Sedlákovi. Břímka pak senát zprostil viny ipřesto, že podle jeho názoru musel vědět, co dělá a že to je trestné. „Nemůžeme ale jednoznačně říct, že věděl, že má vruce padělky,“ dodal Novotný.

Ke středečnímu verdiktu se mohl vyjádřit pouze Trojan, protože jako jediný zmužů usedl na lavici obžalovaných. „Nesouhlasím stím, co se uvádí vžalobě. Padělky obrazů jsem rozhodně nechtěl šířit. Stále trvám na tom, že mi šlo opomstu vůči otci. Prostě jsem ho chtěl napálit. Vše jsem sepsal vknize Paměti padělatele obrazů a tam se také obhájím,“ řekl rozhodně Trojan poté, co se za ním zaklaply dveře soudnísíně.

Padělky, se kterými gang obchodoval, byly natolik zdařilé, že je nerozeznali ani odborníci. Dokonce ani Kristián Kodet si nebyl jistý, zda-li jde ojeho obraz, či padělek. „Přiznám se, že když jsem uviděl takové kvantum děl, nechtěl jsem tomu věřit. Některé mé obrazy byly tak zdařile namalované, že jsem je na první pohled nerozeznal od pravých. Ataky jsem nevěděl, jestli jsou moje, nebo je dělal někdo jiný,“ řekl Kodet loni vříjnu, kdy před soudem svědčil. Jeho slova potvrdil ivyšetřovací spis. Například obraz Hlava, okterém si Kodet myslel, že jde opadělek, muselo ověřit několik znalců. Ti pomocí chemických analýz a infračerveného záření později zjistili, že je obraz originál.

Čtěte více: Soudní síň zaplnily padělky obrazů Jana Zrzavého (brnensky.denik.cz 23.10.2007 10:30)