Policisté však až teď dokončili vyšetřování pestré minulosti důchodce, jehož byt připomínal muzeum. Policisty, kteří šli zjistit, zda muž nezemřel násilnou smrtí, zařízení bytu překvapilo. „V jeho rodinném domku jsme našli přes sto padesát uměleckých předmětů. Jednalo se převážně o sošky, obrazy, monstrance a další církevní věci,“ řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Když se na starožitnosti přišli podívat památkáři, nestačili se divit a hlavně počítat. „Sbírka měla podle odhadu specialistů z Národního památkového ústavu celkovou hodnotu přes deset a půl mi〜lionu korun,“ dodala mluvčí. Přestože byl už možný pachatel mrtvý, policisté se pustili do vyšetřování. „Zemřelého muže jsme podezírali z toho, že velká část předmětů pochází z trestné činnosti. Až po dvou letech pátrání se nám podařilo zjistit původní majitele starožitností,“ řekl šéf policejního oddělení v brněnských Židenicích Zdeněk Jonáš.

Sošky, poháry, obrazy a jiné historické předměty tak putovaly z Brna do celé republiky. „Velmi nám pomohli odborníci z Národního památkového ústavu. Ruku k dílu přiložili i lidé z Arcibiskupství pražského a Biskupství brněnského,“ vzpomínal Jonáš. Ne všechno však skončilo na původních místech. Tedy v kostelech, kapličkách či božích mukách. „Některé věci jsme museli vrátit dědičce po zemřelém, která nyní vede soudní spor s církví o čtyřiadvacet nalezených předmětů,“ sdělila komisařka, která na případu pracovala.

Kostely táhnou

Vykrádání kostelů je mezi „lovci“ starožitností stále oblíbené. Konzervátor Jiří Černý je toho názoru, že k vykrádání kostelů docházelo i v minulosti, s různou intenzitou. Nynější masové vykrádání kostelů však podle něj nemá obdoby. „Je to jakýsi průvodní jev celkového úpadku, způsobeného ztrátou víry a převrácením hodnot. Projevuje se to mimo jiné i nízkými tresty pro recidivisty, zaměřující se na svatokrádeže a nelegální obchod s kradenými uměleckými předměty,“ domnívá se Černý.