Kolik stojí změna otevírací doby? Podle Radka Pivoňky, jednatele firmy Goldsmith a Friedmann sto padesát tisíc korun. Ale jen na stavebním úřadu radnice Brno-jih. Jeho bývalá vedoucí devětačtyřicetiletá Ilona Novotná včera kvůli korupci před trestním senátem brněnského krajského soudu.

„Novotná si loni v červnu požádala o stopadesátitisícový úplatek za to, že povolí firmě Goldsmith a Friedmann, aby mohla svůj nový sklad v brněnské Železné ulici využívat nepřetržitě,“ uvedl v žalobě státní zástupce Jan Petrásek. Podle něj hrozí Novotné za takové jednání až pětiletý trest nedobrovolného pobytu ve vězení.

Obžalovaná vinu popírá. „Nic z toho, co mi klade žaloba za vinu, jsem nespáchala. Neomezila jsem otevírací dobu, ale jen potvrdila stavební povolení,“ hájila se Novotná. Podle tehdejšího stavebního povolení mohl být sklad pro kancelářské potřeby a elektroniku otevřený od sedmi ráno do čtyř odpoledne. A to jen v pracovní dny.

Pivoňku prý Novotná navíc poučila o tom, že jestli žádá změnu provozní doby, musí dát podnět k novému kolaudačnímu řízení. „Odmítla jsem mu vyhovět a on se mi za to pomstil. V kanceláři jen řekl, že je to protiprávní a odešel,“ vzpomínala Novotná.
Bývalá vedoucí stavebního úřadu už v kanceláři radnice Brno-jih nepracuje. Odešla před loňskými komunálními volbami a nyní pracuje jako urbanistka na brněnském magistrátu. Za bývalou vedoucí stavebního úřadu se hned od začátku vyšetřování postavila také místostarostka městské části Brno-jih Anna Böhmová. „Znám ji jako člověka, který striktně dbá všech zákonů. O tomhle případu však neznám podrobnosti, takže tomu nemůžu říct nic konkrétního,“ vzkázala místostarostka Böhmová.

Jednatel společnosti Radek Pivoňka nepodal trestní oznámení kvůli úplatkářství poprvé. Před lety chtěl žalovat ve zcela jiné kauze bývalého šéfa České obchodní inspekce Petra Ventrubu. Ten prý po Pivoňkovi požadoval úplatek za to, že jeho firmě pronajme restauraci v sídle inspekce.
Soud bude pokračovat v polovině července výslechem dalších svědků.