Tak rozsáhlý případ vandalismu, který nyní vyšetřují brněnští policisté, se ještě v Brně za posledních několik let neobjevil. Bezmála stotisícovou škodu totiž o velikonočním víkendu způsobil neznámý pachatel Dopravnímu podniku města Brna při svém řádění v tramvaji linky číslo jedna.

„V sobotu v době kolem půl šesté ráno v tramvaji číslo 1 řádil vandal, a to mezi zastávkami Ondrouškova a Přístaviště. Pachatel rozbil šest oken a pomaloval vnitřní část vozu různými nápisy,“ řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Tramvaje patří podle vedení dopravního podniku k těm hromadným prostředkům, na nichž se řádění vandalů podepisuje nejčastěji. Náklady na odstraňování škod jsou navíc nemalé. „Loni jsme za vandalství zaplatili přes šest milionů a šest set tisíc korun. To je částka, za kterou by se dal pořídit nový nízkopodlažní autobus,“ vypočetla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Policisté, kteří vandalský čin vyšetřují, přiznávají, že jeho dopadení nebude lehké. Policistům ovšem mohou pomoci případní svědci, kteří „jedničkou“ v sobotu ráno jeli. „Jakékoliv informace k popsané události případně k pachateli mohou telefonovat na tísňovou linku 158,“ dodala Procházková.