Trojka rozjezd, jak se v Brně říká nočním autobusovým spojům, byla osudná pro dva šestadvacetileté mladíky. V sobotu 17. února krátce před třetí ráno je totiž u zastávky městské hromadné dopravy v brněnské České ulici napadli dva útočníci. Výsledek bitky je tragický. Jeden muž zemřel, druhý přežil jen díky péči lékařů.

Kriminalisté v těchto dnech vyšetřování vraždy uzavřeli a předali případ žalobci. „Vyšetřovatelé navrhli obžalovat dvaadvacetiletého muže a o rok mladšího komplice z trestného činu vraždy. Hrozí jim až patnáctileté vězení,“ řekla Deníku.cz jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková. Přestože byla druhá oběť arabského původu, kriminalistům se podle mluvčí nepodařilo prokázat rasový motiv.

„Čtveřice se v centru města potkala náhodou, jednalo se s největší pravděpodobností o opilecký spor,“ doplnila Šípková. Místo únorového útoku patří k těm, kudy projdou desítky lidí. V noci nevyjímaje. Je na něm několik bezpečnostních kamer. Na těch policejních se však střet mezi muži nepodařilo natočit. Kriminalisté mohli uzavřít vyšetřování až ve chvíli, kdy se jim podařilo vyslechnout všechny svědky, kteří se na místě činu pohybovali.

Útočníci napřed před spravedlností úspěšně utíkali. Detektivům se je ale podařilo zadržet pouhé dva dny od vraždy. „Muže jsme tehdy vytipovali a zadrželi na základě získaných poznatků a informací. Útočníci reagovali podle všeho neadekvátně na slovní potyčku. Svoji roli zřejmě sehrál také alkohol. Konflikt pak vyvrcholil útokem nožem a smrtí jednoho ze dvou napadených šestadvacetiletých mladíků,“ popsal tragédii kriminalista Zdeněk Krejčí.

Za rychlé dopadení ozbrojených útočníků vděčí policie i lidem, kteří se policii přihlásili se svým svědectvím. „Bylo jich hodně a podrobně popsali vše, co v osudný okamžik viděli. Jen díky tomu jsme podezřelou dvojici zadrželi tak rychle,“ dodal Krejčí.